Fem ecologia a la riera de Valvidrera

Els alumnes de 2n ESO de l’Escola Isabel de Villena d’Esplugues de Llobregat han estat els dies 7 i 8 de febrer investigant l’ecosistema de la riera de Vallvidrera al voltant de Can Santoi.

S’ha fet una breu introducció de la zona on s’ubica la riera i la seva longitud, per tal de conèixer la zona de treball. Seguidament, han aportat idees de que podrien investigar, tant en relació amb els éssers vius com en relació a la  qualitat de l’aigua.

S’han dividit en petits grups de treball i han revisat el material necessari pel treball de camp.

Han anat fins la riera a la zona de la font de l’arbre caigut i la zona de Can Castellví i han valorat a simple vista el que han vist. A continuació han mesurat les temperatures de l’aire i  de l’aigua, han valorat la qualitat de l’aigua ( a partir de l’olor, color i presència d’escuma). També han calculat la velocitat mitjana del corrent i la fondària de la riera en seccions. Amb aquestes dades posteriorment podran calcular el cabal fent servir els programes de suport disponibles al web de Can Santoi.

Posteriorment han reconegut diverses plantes que formen el bosc de ribera que envolta la riera i finalment han capturat invertebrats aquàtics.

Abans de tornar cap al laboratori, han recollit deixalles que han trobat durant el seu tram de riera i l’han deixat en condicions més òptimes!!

Un cop al laboratori han utilitzat la lupa binocular per veure amb més detall les característiques anatòmiques dels macroinvertebrats. Amb l’ajuda de fitxes de suport, han pogut identificar totes les espècies i esbrinar el seu índex biològic.

Amb totes les seves investigacions han descobert en quin estat de conservació es troba la riera. Posteriorment han tornat a alliberar tots els animalons a la riera sans i estalvis.

Felicitats perquè han contribuït en la neteja de la riera i han gaudit investigant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>