Fem geologia a les Escletxes del Papiol

Els alumnes de l’optativa de Biologia i Geologia de 4t ESO de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí han fet la sortida de camp per investigar la formació de les Escletxes del Papiol i estudiar els fenòmens de vessant que es produeixen en aquesta zona.


Han començat formulant hipòtesis de com s’han pogut formar les Escletxes i suggerint idees per abordar es seu estudi. A continuació s’han dividit en grups de treball i han identificat els dos tipus de materials de la zona, a partir de la seva composició i les seves característiques.
Posteriorment han accedit a sis escletxes per estudiar-les amb detall, fent mesures d’amplada, desplaçament vertical, profunditat, inclinació i direcció.

Un cop posades totes les dades en comú han deduït les causes i el procés de formació. Han arribat a la conclusió que les roques superficials on es troben les escletxes (calcàries) han patit un procés d’alteració i fracturació que ha permès a l’aigua infiltrar-se fins al nivell inferior (argiles). El comportament plàstic de les argiles saturades d’aigua i la inclinació del vessant ha provocat el lliscament de les calcàries i el progressiu eixamplament de les esquerdes fins a formar les escletxes actuals.

Finalment han fet un recorregut pel nucli urbà del Papiol observant més exemples de fenòmens de vessant i han completat la feina valorant el risc que suposa per les persones.

Han fet una gran feina com a geòlegs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>