Els valents i valentes de s’endinsen a les Escletxes

Dijous 22 d’abril l’alumnat de la classe 6è C “A la vida valents i valentes” de l’Escola 25 de Setembre de Rubí han fet de geòlegs/gues per investigar la formació de les Escletxes del Papiol.

Per començar han descobert què són les escletxes i han fet algunes hipòtesis de com podrien haver-se format. Han observat que es troben en un vessant i han diferenciat dos tipus de materials: un de superior blanquinós (on trobem les Escletxes) i un d’inferior vermellós.

Per esbrinar de quins materials es tractava han fet un seguit de proves en ambdues roques, com comprovar la consistència, la permeabilitat o veure si reaccionava amb l’àcid clorhídric. A partir dels resultats obtinguts han confirmat que el material superior són roques calcàries i l’inferior són argiles.

Després d’esmorzar s’han endinsat en 4 escletxes i han mesurat la direcció, l’amplada i la profunditat de cadascuna.

Per concloure, han fet una posada en comú de totes les dades i observacions fetes i han deduït com s’havien format. Han descobert que com les roques calcàries es van degradant a causa de la lleugera acidesa que conté la pluja, durant milions d’anys les esquerdes de les roques s’han anat fent més i més grans fins a permetre a l’aigua arribar a les argiles que es troben a sota. Aquestes esquerdes s’han eixamplat progressivament fent que les roques calcàries llisquin vessant avall per sobre les argiles.

Finalment han conegut la problemàtica de les cases del Papiol, que també es troben afectades per esquerdes a les façanes i han fet d’arquitectes proposant diverses solucions per evitar l’aparició d’aquestes.

Felicitats a tota la classe per la feina realitzada i la valentia de travessar totes les Escletxes!

1 comentari

  1. 6èC Escola 25 de setembre

    Aquesta sortida ha estat molt interessant, curiosa i entretinguda. Ens ha servit per aprendre noves coses sobre la geologia. A més, hem tingut l’oportunitat de veure les escletxes per dins, i fer activitats d’investigació. També ens ha donat materials d’experimentació per fer diferents proves. Ha estat una jornada molt divertida, els monitors ens han fet gaudir molt de la sortida i ens agradaria fer una altra excursió amb vosaltres.

    Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>