La classe “El rei lleó” conquereix Les Escletxes

El dia 25 de març l’alumnat de la classe 6è A “El rei lleó” de l’Escola Miquel Martí i Pol de Sant Feliu de Llobregat han fet de geòlegs/gues per investigar la formació de les Escletxes del Papiol.

Per començar han explicat què són les escletxes i han fet algunes hipòtesis de com podrien haver-se format. Han observat que es troben en un vessant i han diferenciat dos tipus de materials: un de superior blanquinós (on trobem les Escletxes) i un d’inferior vermellós.

Per descobrir de quins materials es tractava han fet un seguit de proves en ambdues roques, com comprovar la consistència, la permeabilitat o veure si reaccionava amb l’àcid clorhídric. Han confirmat que el material superior són roques calcàries i l’inferior són argiles.

Després d’esmorzar s’han endinsat en 4 escletxes i han mesurat la direcció,  l’amplada i la profunditat de cadascuna.

Per concloure, han fet una posada en comú i han deduït com s’havien format. Com què les roques calcàries es van degradant a causa de la lleugera acidesa que conté la pluja, durant milions d’anys les esquerdes de les roques s’han anat fent més i més grans fins a permetre a l’aigua arribar a les argiles. Aquestes esquerdes s’han eixamplat progressivament pel fet que  les roques calcàries llisquin vessant avall per sobre les argiles.

Finalment han conegut la problemàtica de les cases del Papiol, que també es troben afectades per esquerdes a les façanes i han fet d’arquitectes proposant diverses solucions per evitar l’aparició d’aquestes.

Un cop acabada la feina han dinat allà mateix amb la inesperada visita d’un gran ramat de cabres. També els agraïm que han col·laborat activament en la desinfecció del material i en la neteja de la brossa de la zona.

Els felicitem perquè s’ho han passat molt bé i han après molt!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>