Alumnes de 2n batxillerat investiguen les Escletxes del Papiol

Dimecres 7 de febrer alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut Frederic Mompou (Sant Vicenç dels Horts) i de l’Institut Francesc Macià (Cornellà de Llobregat) han fet conjuntament la sortida de camp per investigar la formació de les Escletxes del Papiol i estudiar els fenòmens de vessant que es produeixen en aquesta zona.
Han començat formulant hipòtesis de com s’han pogut formar les Escletxes i suggerint idees per abordar es seu estudi. A continuació es han dividit en grups de treball i han identificat els materials de la zona, la seva composició i les seves característiques.

Posteriorment han accedit a sis escletxes per estudiar-les amb detall, fent mesures d’amplada, profunditat, inclinació i direcció.
Un cop posades totes les dades en comú es han deduït les causes i el procés de formació. Han arribat a la conclusió que les roques superficials on es troben les escletxes (calcàries) han patit un procés d’alteració i fracturació que ha permès a l’aigua infiltrar-se fins al nivell inferior (argiles). El comportament plàstic de les argiles saturades d’aigua i la inclinació del vessant ha provocat el lliscament de les calcàries i el progressiu eixamplament de les esquerdes fins a formar les escletxes actuals.
Finalment han fet un recorregut pel nucli urbà del Papiol observant més exemples de fenòmens de vessant i han completat la feina calculant el risc que suposa per les persones.
Han fet una gran feina com a geòlegs!

1 Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>