Material didàctic per treballar problemàtica plàstics als rius

Des del grup de recerca de limnologia del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i en el marc del projecte Plastic0Pyr Swich han generat material didàctic que creiem que pot ser del vostre interès, podeu trobar tota la informació aquí: Ciència ciutadana (wordpress.com)

L’objectiu general del projecte és prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport cap al mar. Els resultats esperats en espais naturals situats en els Pirineus de Catalunya, Andorra i França són:

  1. El desenvolupament d’eines que permetran avaluar i divulgar l’impacte ambiental dels plàstics sobre els ecosistemes fluvial.
  2. La reducció de la producció de residus i la millora de la seva gestió.
  3. La participació de la ciutadania en la recerca de la contaminació per plàstics i en la co-creació de models d’aprofitament i substitució auto-sostenibles.

Els principals beneficiaris són els ecosistemes de muntanya i els seus habitants al disminuir la contaminació per plàstics i disposar d’una estratègia per la reducció del plàstic d’un sol ús i gestió correcta dels residus, enfocada i compatible amb el desenvolupament econòmic local. El present projecte oferirà protocols comuns en els tres països, el que representa una reducció del cost en el desenvolupament de les estratègies de gestió. Això comporta una major interacció entre les parts que comparteixen objectius i, per tant, maximitzen les sinergies positives entre els diferents responsables de la gestió. També significa la millora de la qualitat ecològica dels rius amb una disminució dels costos de neteja i depuració locals i aigües avall; una millora paisatgística afí amb ser territoris dotats de figures de protecció i, per tant, la revalorització de la zona.

L’originalitat i novetat del projecte recauen en el desenvolupament d’una estratègia que implica la ciutadania local, centres de recerca, empreses especialitzades i agents locals en la recerca, difusió de la problemàtica i co-creació de models de negoci d’economia circular actualment inexistents.