Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, 6 de febrer 2023

L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (Objectiu 5. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes, meta 5.3) ens insten a haver erradicat la mutilació genital femenina (MGF), així com els matrimonis forçats (MF), a 2030.

La MGF vulnera la salut sexual i reproductiva i, per tant, els drets humans de les dones i les nenes. Des del sistema educatiu, cal fomentar l’esperit crític de l’alumnat envers les diverses formes i àmbits de les violències masclistes i donar veu a les nenes, noies i dones. Les sigles A/MGF fan referència a l’ablació/mutilació genital femenina. Es calcula de 200 milions de nenes i dones al món han patit l’escissió de la totalitat o part dels seus genitals externs. 

És una pràctica tradicional de què es creu que potencia la bellesa, l’honor, les possibilitats de matrimoni, l’estatus social i la castedat d’una noia. Tot i això, causa grans dolors i pot portar a hemorràgies prolongades, infeccions, infertilitat i fins i tot la mort. A causa de la naturalesa privada del problema, és impossible estimar el nombre total de morts degudes a l’A/MGF. Acabar amb aquesta pràctica és crucial per garantir el dret a la salut, la supervivència i la igualtat de milions de nenes.

En aquest enllaç podeu trobar material i recursos de suport del Departament d’Educació per treballar-hi a l’aula.

Enllaç al vídeo