A la llar d’infants, creixem, gaudim i mengem sa i sostenible

El projecte:

E​n els primers anys de vida els infants experimenten moltes vivències i grans canvis. Es tracta d’una etapa molt transcendent i amb molts aprenentatges. En l’àmbit de l’alimentació, l’aprenentatge d’uns hàbits adients facilita un bon estat nutricional i un creixement òptim, i pot ajudar a adquirir hàbits saludables que es mantinguin en el temps, així com una bona relació amb el menjar.​  Han estat moltes les preguntes que famílies, educadores i, en general, persones involucrades en l’educació i l’alimentació dels infants entre 0 i 3 anys han adreçat al Departament. D’aquesta necessitat, la de donar resposta a totes aquestes consultes i peticions, neix el programa A la llar d’infants, creixem, gaudim i mengem sa i sostenible.

Participants:

Aquest és un projecte d’acompanyament i de suport a l’alimentació saludable i sostenible per a les 42 llars d’infants de titularitat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que compta amb la implicació del Departament d’Educació i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut.​​

 

Objectius:

El projecte consisteix a assessorar les planificacions de menús des d’una perspectiva de salut i sostenibilitat, i aprofundir en l’abordatge del procés d’aprenentatge alimentari des d’un punt de vista educatiu.Es tracta d’una intervenció pilot que s’avaluarà i oferirà eines per identificar necessitats i valorar possibilitats d’estendre la intervenció a la resta de llars d’infants i escoles bressol de Catalunya. 

El propòsit principal d’aquest projecte és millorar l’oferta alimentària de les llars d’infants i l’assessor les famílies i treballadores implicades, tant del personal directiu i docent com del personal de cuina. Amb aquesta finalitat, s’ha dissenyat un programa que inclou, com a estratègies principals i de forma coordinada amb els equips de pediatria i de nutrició de referència de la zona on estan ubicades aquestes llars d’infants, les accions següents: 

  • Revisar els menús escolars de les llars d’infants de la Generalitat de Catalunya.
  • Fer formacions a les famílies​ de les 42 llars d’infants, als equips de cuina, als equips directius i docents.
  • Proveir d’un canal de comunicació, mitjançant un formulari, a famílies i a professionals de les escoles per compartir consultes, formular preguntes i rebre respostes. 

Per a més informació