14 de febrer, dia Europeu de la Salut Sexual

El 14 de febrer se celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut sexual com un estat de benestar, físic, mental i social relacionat amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència. 

Cadascú de nosaltres té una manera diferent de viure la sexualitat, ja que aquesta comprèn factors biològics però també afectius i culturals. Així doncs, es tracta d’un concepte plural que pot incloure: el desig d’estar amb algú, tenir vida íntima, expressar emocions, gaudir del plaer, estimar, i molts d’altres.

L’educació sexual en els i les adolescents ha de defensar unes relacions afectivosexuals lliures i respectuoses, posar el focus en el plaer i la cura envers un mateix i els altres, fugir de l’ideal de l’amor romàntic i tenir en compte la diversitat.

La sexualitat no comença a l’adolescència, per tant, cal abordar el tema al més aviat possible des d’un punt de vista global: tant físic, com emocional i espiritual. Si no s’ha pogut fer abans, en aquesta etapa és molt important crear diferents oportunitats per conversar sobre el seu significat i resoldre tots els dubtes que vagin sorgint. 

Cal haver parlat dels aspectes fonamentals sobre sexualitat abans de la primera regla o de l’espermàquia. Cal tenir en compte:

  • El propi cos des d’un punt de vista integrat no només teòric, això inclou l’aparell sexual dels dos sexes, les intersexualitats i la seva relació amb les sensacions i les emocions. 
  • Els cicles menstruals i les etapes sexuals
  • Entendre l’enamorament, les emocions i les necessitats, les relacions humanes, la comunicació, etcètera.
  • Les diferents pràctiques sexuals i la gestió dels plaers i els riscos.
  • La diversitat sexual i de gènere per poder acceptar-nos i respectar les altres persones. 
  • Coneixement de les regles del joc a la societat en la qual vivim: comprendre que qui decideix si avortar o no, és la persona gestant, que fins als divuit anys els jocs sexuals o afectius es fan entre persones de les mateixes edats, entendre totes les dimensions del consentiment, etcètera.

Webs d’interès: