La mar mediterrània i les noves problemàtiques ambientals

Entrevistes perquè sí' | Eduard Marquès | Actualidad | Cadena SER

Ens plau fer-vos saber que dins del projecte Correcull s’ha pogut concretar la sortida en Caiac a la zona de Bramant (Llançà) a càrrec de l’Eduard Marquès. Referent de la comarca en temes ambientals i gran coneixedor del territori 👏👏

Biodata: Va començar a treballar en el Servei de Control de Mosquits l’any de la seva creació (1982) i a partir del 1986 el va dirigir. Va ser el primer Servei a aplicar el control integrat de les larves de mosquit  a la península Ibèrica. Destaca en la gestió ambiental i l’aplicació del control biològic pel control de les larves. Col·labora en la creació dels nous Serveis Públics de control de mosquits de Catalunya i d’altres comunitats com Balears, Andalusia, Madrid i Múrcia, també en altres països com Itàlia, Suïssa, Grècia i  Bòsnia.  Va dissenyar i dirigir el Programa de Control del Mosquit Tigre a la demarcació de Girona. Va dissenyar i dirigir el primer programa de control de mosca negra (simúlids) a l’estat. També va portar la gestió ambiental i de seguiment analític del Sistema d’Aiguamolls Construïts de l’Edar d’Empuriabrava. En l’àmbit docent va impartir xerrades arreu del territori i també en els cursos d’estiu de la Universitat de Saragossa. 

Aficionat a la fotografia del paisatge ha impartit cursos a escala comarcal i local. També és un amant de Cap de Creus i en especial de la seva costa que la recorre amb el caiac tot fent apnea i fotografia submarina.  

Des de la jubilació s’ha implicat en treballs de Ciència Ciutadana, va començar amb la dinamització d’un grup de recollida de microplàstics i posteriorment  ha anat fent seguiment a les diferents onades de calor i els seus efectes sobre alguns organismes marins, com és el cas de les nacres (Pinna nobilis), les caixetes (Arca noeae), les esponges (Sarcotragus fasciculatus) o els peixos com a indicadors de l’escalfament del mar (Plataforma Observadors del Mar de l’ICM). Col·labora en fer difusió i sensibilització a nivell local d’aquestes problemàtiques (PNCC, escoles, associacions, etc.).  A escala entomològica està recollint dades de biodiversitat en diferents punts, bàsicament en sectors dels Aiguamolls i de Cap de Creus (iNaturalist Empordà), cosa que li ha permès la descoberta d’algunes espècies d’insectes noves per Europa, la península Ibèrica i Catalunya. També està col·laborant en la recollida de dades de camp per l’Atles de mamífers de Catalunya.