Dia Mundial per al Prevenció del Suïcidi

El suïcidi és la 2a causa de mort en persones joves a Catalunya  Posar en valor i sensibilitzar sobre la importància de la salut mental és fonamental.Des de 2003, cada 10 de setembre, l’Associació Internacional per a la prevenció dels suïcidi (IASP) en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) promou el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, per a una major conscienciació i prevenció. El 2019 el suïcidi va ser la quarta causa de mort en el grup de 15 a 29 anys arreu del món.

 

Un greu problema de salut pública

L’OMS estima que aproximadament 700.000 persones moren a causa del suïcidi i que gairebé el 80% dels suïcidis a nivell global tenen lloc a països amb ingressos baixos o mitjans (LMICs). S’ha de tenir en compte que els intents de suïcidi no són registrats.

Es calcula que per cada suïcidi consumat, hi ha entre 15 i 20 persones que ho proven. A més, la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats. S’estima que cada suïcidi afecta 135 persones. El suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya (2,39 morts per 100.000 habitants).Però les estadístiques no recollirien tots els casos de suïcidi: d’una banda, hi ha una diferència de tempos entre els jutjats i el registre civil, i d’una altra, quan s’enregistra una defunció per suïcidi de vegades no s’inscriu com a tal per evitar l’estigma social o per la creença de no poder cobrar l’assegurança.

Recursos

Dossier temàtic: Suïcidi juvenil

Selecció de la documentació disponible al Centre de Documentació Juvenil, a la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat, al Catàleg Col·lectiu de les
Universitats de Catalunya i de recursos disponibles a la xarxa sobre aquest tema.

Per ampliar informació sobre els nostres documents podeu consultar el catàleg del Centre de Documentació Juvenil a la següent adreça:
https://bit.ly/2VMsSQI o bé posar-vos en contacte amb:
Centre de Documentació Juvenil
C. Calàbria, 147
08015 Barcelona
Tel. 93 483 84 17