Neteja digital per reduir l’impacte d’internet sobre el medi ambient

 

Internet també contamina: la petjada ecològica de la xarxa

Internet és una eina global, poderosa i eficient, que ens facilita la vida en molts aspectes. Però, som conscients de quant contamina la xarxa? Com que internet no es veu, la contaminació que genera és més difícil de percebre i també de calcular. Costa posar-se d’acord amb les xifres, però es calcula que el consum d’internet ja demanda el 7% de l’energia mundial 

La petjada digital és “invisible”, però no per això menys important. El consum d’internet creix, i en època de pandèmia mundial, amb la població semi confinada i treballant des de casa, encara més: les reunions son online, fem més compres per internet, mirem continguts audiovisual a plataformes d’streaming, i en general, hem augmentat el nostre temps de consum d’internet. Es calcula que a partir del 2030, internet i els serveis d’streaming consumiran més del 20% de l’energia elèctrica global. 

De manera individual, accions com buidar la bústia de correu, suprimir els arxius que no necessitem i eliminar les fotografies del mòbil que ja no mirem. Bàsicament, no emmagatzemar dades de més. Alliberant espai, els servidors no necessiten tanta energia, i per tant contaminen menys. Altres mesures son evitar enviar adjunts que pesin molt, tancar les pestanyes del navegador que no fem servir, buidar regularment la paperera de l’ordinador i assegurar-nos que tanquem les aplicacions que no fem servir. A més, apagar els nostres dispositius i el router. Tots aquests gestos, encara que semblin petits, tenen un gran impacte a nivell mundial.

Article complert (Blog de Cultura Digital de l‘Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)


L’impacte d’Internet sobre el medi ambient

La contaminació d’internet es deu a les infraestructures necessàries per conservar els correus, les fotografies o la música que tenim al “núvol” en un espai físic real: els centres de dades. Són infraestructures gegantines que, a més a més d’estar 24h enceses, necessiten refrigeració i una còpia de seguretat

Què és el què contamina d’internet?

La contaminació es deu a les infraestructures necessàries per conservar els correus, les fotografies o la música que tenim al “núvol” en un espai físic real: els centres de dades. Són infraestructures gegantines que, a més a més d’estar 24h enceses, necessiten refrigeració i una còpia de seguretat. Aquestes infraestructures les podem classificar en:

  • Les granges de dades: com explica Som Connexió en aquest article sobre el núvol, aquest concepte amable, eteri i llunyà funciona com a un eufemisme que invisibilitza l’existència d’ordinadors que ocupen edificis de milers d’hectàrees on s’emmagatzemen les dades en format físic i que consumeixen grans quantitats d’energia, sobretot per a refrigerar. Per exemple, a Tòquio hi ha un espai de 130.000 m2 ocupat íntegrament de servidors.
  • Les antenes i cables: que també necessiten energia elèctrica per funcionar, i que equivaldrien a les carreteres per on circulen les dades. Un recurs interessant és el Submarine Cable Map, on podem veure les connexions que hi ha a través dels oceans i que sovint passen desapercebudes.
  • Els dispositius (mòbils, ordinadors, televisions, routers…): que empren part de la seva energia en captar i reproduir les dades, i les bateries dels quals necessiten ser carregades constantment.
  • L’energia necessària per fabricar tots els equips i dispositius anteriors i els residus que això genera (cada vegada que canviem de mòbil, per exemple).
I jo, què hi puc fer?
  • Les dades, com hem vist, sí ocupen espai. Encara que es tracti d’un espai tan remot que no tinguem idea de la seva ubicació física. Una acció molt al nostre abast és netejar de forma freqüent les nostres safates de correu electrònic per a esborrar missatges antics i que ja no tornarem a obrir. Cadascun dels correus emmagatzemats genera 10 grams de CO2 a l’any. Per a tenir una millor idea d’aquest impacte ambiental, pensa que un cotxe emet 15 grams de C02 cada 100 metres. Així que una safata d’entrada amb només 15 correus emmagatzemats durant un any contamina tant com 1 km recorregut amb cotxe de combustió.
  • Com més creix la demanda de dispositius, més se’n fabriquen. Podem allargar la vida dels nostres telèfons mòbils i dispositius electrònics. Si els reciclem i reparem evitarem generar residus i reduirem el cost energètic de produir-ne un de nou (uns 23,5 kg de CO2).
  • Ves al gra i redueix l’ús de les dades, Evita els missatges amb imatges i desconnecta les dades del mòbil quan sigui possible o el router a les nits.
  • Abans de descarregar contingut audiovisual, pensa si realment et cal que estigui en alta resolució. Et recomanem descarregar vídeos amb menys resolució i fer-ho connectant-te al wifi sempre que sigui possible, ja que contamina menys que descarregar els vídeos a través de les dades del mòbil.

Els bons hàbits i gestos quotidians poden marcar la gran diferència en la nostra empremta digital.

Infografia Neteja digital: alleugera la teva petjada!

 

Sabies que cada vegada que obrim una pàgina web estem contaminant molt?

La contaminació d’Internet es immensa i, premeditadament, s’ha volgut amagar

Com que no el veus i no el pots tocar, i a més moltes coses les guardes a un lloc que es diu “núvol”, dones per fet que no gasta. I es tot el contrari, Internet contamina molt perquè es basa en una indústria pesada molt gran, malgrat que no en veiem les xemeneies.

Article complert (Via Lliure, RACC1)