Certamen Atenea 2024. Treballs de Recerca de Batxillerat

El 07 de març de 2024, tindrà lloc l’acte de reconeixement públic del Certamen Atenea de treballs de recerca de 2n de Batxillerat. Enguany, aquest acte es celebrarà al Teatre del Coro, de Sentmenat.

Amb la convocatòria d’aquest Certamen, les entitats organitzadores volen potenciar i donar a conèixer els treballs de recerca elaborats pels alumnes de segon de batxillerat dels centres educatius de Castellar del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà i Sentmenat. Aquests treballs estan relacionats amb les arts, les ciències de la naturalesa, de la salut i del medi ambient, les ciències socials, les humanitats, les llengües, l’educació física, les matemàtiques i la tecnologia.

En aquesta edició, un total de 10 treballs realitzats per 22 alumnes han resultat guardonats amb un diploma i una gratificació a l’acte públic de reconeixement.

A continuació us presentem treballs presentats al certamen:

CASTELLAR DEL VALLÈS

INSTITUT PUIG DE LA CREU (Castellar del Vallès)

Títol: Sense Tabús – Parlem obertament del suïcidi juvenil

Autora: Edurne Pla Cid

Tutora: Mireia Parellada

El treball de recerca “Sense tabús. Parlem obertament del suïcidi juvenil” d’Edurne Pla Cid explora la necessitat d’abordar obertament el tema del suïcidi juvenil, motiu d’alarma a Espanya on és la principal causa de mort no natural. Inspirada per experiències personals properes de suïcidi i autolesió, l’autora planteja la hipòtesi de la prevenció del suïcidi en els instituts, suggerint que els professors podrien actuar com a figures de confiança per a l’alumnat. El treball inclou un marc teòric sobre conducta autolesiva, factors de risc i actuació davant la intencionalitat suïcida, a més d’un esquema de protocol d’actuació basat en un document de la Generalitat de Catalunya.

En la part pràctica, Pla Cid realitza una enquesta entre joves i entrevista a experts en prevenció del suïcidi, arribant a la conclusió que parlar obertament del suïcidi pot salvar vides. El projecte culmina amb la creació de dues infografies destinades a oferir suport i orientació tant a les persones que contemplen el suïcidi com a aquelles al seu entorn sobre com actuar davant aquesta situació. A través d’aquesta investigació, l’autora busca desestigmatitzar el suïcidi i contribuir a la seva prevenció, reflexionant sobre la importància de tractar obertament temes relacionats amb la mort i el suïcidi.


Títol: Emoció i color. Com controlar els sentiments amb el color i l’espai.

Autores: Eva Paz Gutiérrez i Carles Bosch Gibert

Tutora: Manuel Martínez

El treball de recerca d’Eva Paz i Carles Bosch explora com els estímuls, en particular els colors, poden afectar els nostres sentiments a través de les associacions que fem amb cada color. Centrant-se en la relació entre els colors i les emocions, així com en artistes que manipulen l’espai com Yayoi Kusama o Dan Graham per a inspiració, els autors es pregunten si és possible controlar els sentiments mitjançant l’ús del color. L’objectiu principal és crear espais que provoquin noves sensacions i impactin emocionalment l’espectador, utilitzant colors, formes, llum, i altres elements.

Amb un interès comú en estudiar arquitectura i disseny d’interiors en el futur, Paz i Bosch proposen el disseny de diferents espais, associant cadascun a un color específic i una emoció. A través d’aquesta proposta, han desenvolupat la seva creativitat i explorat les possibilitats de creació i disseny des de zero.

Com a resultat, han creat cinc espais que vinculen un color amb una emoció concreta: el vermell amb l’amor i la passió, el groc amb l’estrès i el caos, el verd amb la vitalitat i la toxicitat, el blau amb la tristesa, i finalment, el blanc i negre amb la nostàlgia. Aquesta part pràctica ha demostrat que és possible provocar diferents emocions en els espectadors, especialment quan s’entén la simbologia darrere de cada color, objecte i forma.

El treball conclou que els espais creats poden establir una connexió amb els espectadors, que pot variar segons la cultura d’origen, ja que la simbologia atribuïda a cada color i forma està influenciada per la cultura de cadascú. Així, Paz i Bosch destaquen la importància de la cultura en la percepció i emocions provocades pels espais i colors dissenyats.

 

INSTITUT CASTELLAR (Castellar del Vallès)

Títol: Darrera la passarel·la

Vídeo: Darrera la passarel·la

Autores: Víctor Alejandre, Ginesta Martí, Paula Jiménez i Xavi Romero

Tutora: Teresa Guxens

 

 

 

 

El treball de recerca realitzat per Víctor Alejandre, Ginesta Martí, Xavi Romero i Paula Jiménez explora les estratègies comercials i les tècniques de màrqueting emprades per Zara per impulsar les seves vendes i consolidar-se com una de les marques de moda més reconegudes a nivell mundial. Amb una motivació personal i professional en el món del disseny d’interiors, la publicitat, el màrqueting i la fotografia, els autors han escollit Zara com a focus de la seva recerca per la seva àmplia presència i reconeixement.

L’objectiu principal de la investigació ha estat comprendre les estratègies de Zara, amb un interès especial en el visual merchandising, una disciplina que combina disseny, màrqueting, vendes, art i neuromàrqueting. A través d’aquest enfocament, els investigadors han volgut demostrar com Zara utilitza tècniques específiques per influenciar les decisions de compra dels consumidors, incloent l’ús de colors, il·luminació i la disposició dels productes.

Com a part pràctica del seu treball, el grup ha creat un vídeo documental que il·lustra el concepte i l’impacte del visual merchandising de manera visual, clara i comprensible. Això té com a objectiu fer que els consumidors siguin més conscients dels factors que influeixen en les seves decisions de compra.

La recerca inclou una exploració de l’origen i la història de Zara, així com de la cultura corporativa d’Inditex, per proporcionar una base sòlida que ajudi a entendre millor l’enfocament comercial de la marca. A més, s’ha investigat sobre l’aparadorisme, destacant el paper crucial que juguen els aparadors de Zara com a eines publicitàries efectives.

Finalment, el treball també es centra en l’estil fotogràfic de Zara, amb una col·lecció d’imatges realitzades pels propis autors inspirades en l’estil de la marca. Aquestes imatges es presenten en petits llibres complementaris que serveixen com a suport visual per a la presentació, facilitant així una millor comprensió de la informació a través d’exemples visuals.

En resum, aquesta investigació destaca com Zara utilitza tècniques de visual merchandising i estratègies de màrqueting per influenciar les preferències i comportaments de compra dels seus clients, així com la importància de l’estil visual en la comunicació de la marca.


Títol: L’amistat al llarg de la història

Autores: Abril Belmonte, Abril Trillas, Claudia Garcia, Júlia Juliana

Tutora: Concepció Sagués

 

 

 

 

El treball de recerca realitzat per Abril Belmonte, Claudia García, Júlia Juliana i Abril Trillas explora la hipòtesi que la concepció de l’amistat ha sofert distorsions i canvis al llarg de la història. A través de l’anàlisi de perspectives filosòfiques diverses i l’estudi de la percepció de l’amistat des de diferents èpoques, les autores busquen respondre si la percepció de l’amistat ha canviat al llarg del temps, com i per què.

El treball està dividit en dos marcs principals: teòric i pràctic. En el marc teòric, s’introdueix el tema de l’amistat analitzat des de diverses disciplines com la psicologia, la història i la filosofia. Pel que fa al marc pràctic, es centra en l’anàlisi del llibre “De Amicitia” de Ciceró, del qual s’extreuen citacions i afirmacions sobre l’amistat que després es transformen en preguntes per a una enquesta dirigida a un públic ampli. Aquesta enquesta permet comparar si els conceptes d’amistat d’un filòsof d’ara fa dos mil·lennis ressonen amb la gent d’avui en dia.

Les conclusions del treball suggereixen que l’essència de l’amistat no ha canviat significativament al llarg del temps, mantenint-se consistent en la seva concepció i propòsit. Això indica que la visió contemporània de l’amistat no difereix substancialment de la visió que tenia la societat fa dos mil anys. Un dels descobriments més remarcables és la constatació que, en l’actualitat, l’amistat continua essent considerada un element essencial en la vida de moltes persones, destacant la seva importància atemporal i universal.

 

INSTITUT RAMON CASAS I CARBÓ (Palau Solità i Plegamans)

Títol: Last Summer

Autores: Iván Pachón i Andrea Pachón

Tutora: Isabel Naixes

El treball de recerca d’Andrea Pachón i Iván Pachón se centra en la creació d’un curtmetratge inspirat en el món dels videojocs, específicament utilitzant “Los Sims 4”, un joc de simulació de vida. El projecte, anomenat “Last Summer”, combina la passió dels autors per les històries, l’edició de vídeos i els videojocs, amb l’objectiu de crear una peça audiovisual única i compartir-la amb el públic.

Inicialment interessats en realitzar un curt sobre policies i criminals, Andrea i Iván es van decantar finalment pel gènere de terror, motivats per la seva afició per aquest tipus de contingut. A més de produir el curtmetratge, un altre objectiu era establir un nou canal de YouTube dedicat a sèries i pel·lícules creades a partir de “Los Sims 4”.

Durant el procés de recerca i creació, van buscar informació en línia sobre la creació de curtmetratges i el videojoc “Los Sims 4”, així com exemples d’altres treballs de recerca similars per guiar-se. Això els va permetre aplicar els seus coneixements tècnics a la producció del curtmetratge, des de la concepció de la història fins a l’edició final del vídeo, demostrant així la seva capacitat de combinar creativitat, passió pels videojocs i habilitats tècniques en un projecte audiovisual.


Títol: Malalties minoritàries

Autores: Andrea Cuestas i Judit Romero

Tutora: Marta Carvajal

El treball de recerca d’Andrea Cuestas i Judit Romero se centra en les malalties minoritàries, que són trastorns mèdics que afecten a una petita proporció de la població i poden ser genètiques, congènites o adquirides. Aquestes malalties, sovint cròniques i degeneratives, afecten significativament la qualitat de vida dels afectats, i un 40% d’elles encara no han estat diagnosticades degut a la falta de coneixement sobre totes les funcions del genoma humà.

El treball busca conscienciar i informar sobre aquestes malalties, oferint una visió detallada sobre les malalties minoritàries de caràcter genètic, la seva diagnosi, prevalença, tractaments, així com sobre la importància del genoma humà en el seu estudi. També es mencionen diferents projectes, associacions i hospitals dedicats a millorar la vida dels pacients.

Una part destacada del treball és una exposició fotogràfica de Xavi Josa que mostra casos de persones amb malalties minoritàries, permetent als autors empatitzar més amb els afectats. A més, mencionen la seva participació en un projecte del NIH (National Institute of Health) mitjançant un formulari de consentiment.

Com a part pràctica, Andrea Cuestas i Judit Romero han desenvolupat una pàgina web destinada a facilitar el diagnòstic mèdic de les malalties minoritàries. Aquesta pàgina inclou un formulari per als metges, on poden introduir la informació dels trastorns mèdics i els tractaments dels pacients. Un buscador permet trobar coincidències amb altres casos i suggerir tractaments, amb l’objectiu de proporcionar un diagnòstic més precís i efectiu.


INSTITUT POLINYÀ (Polinyà)

Títol: Centrals mixtes

Autors: Derek Álvarez, Unai Camillo i Yeray Pons

Tutora: Fermín García

 

 

 

Derek Álvarez, Unai Camillo i Yeray Pons es centren en l’estudi i aplicació de fonts d’energia renovable per obtenir energia elèctrica. Inicialment interessats en la construcció d’un cotxe radiocontrol que funcionés amb plaques solars, el projecte es reorienta cap a la creació d’una central mixta autosuficient.

El seu objectiu principal és investigar sobre els sistemes hidroelèctrics i fotovoltaics, incloent els conceptes fonamentals com ara energies, potències, rendiments i els principis de funcionament dels sistemes i els seus components. A partir d’aquesta base teòrica, apliquen els coneixements adquirits en el desenvolupament d’una maqueta d’una central mixta. Aquesta integra un sistema hidroelèctric i un fotovoltaic en un únic circuit tancat autosuficient, demostrant la viabilitat de combinar diverses fonts d’energia renovable.

Com a complement a la part teòrica, elaboraran un vídeo que documenta el procés de construcció de la maqueta, mostrant els avanços, èxits, errors i reptes trobats durant el desenvolupament.


Títol: L’evolució del maquillatge i la moda femenina del segle XX i el seu impacte en l’actualitat.

Autores: Carla Caro i Lucía Serrano

Tutora: Laura Sogués

El treball de recerca realitzat per Carla Caro i Lucía Serrano explora l’evolució del maquillatge i la moda femenina durant el segle XX, així com el seu impacte en els estàndards de bellesa i moda actuals. A través d’un anàlisi detallat de les tendències i icones més influents de cada dècada, el treball busca comprendre com aquestes dues formes d’expressió artística han transformat la percepció de la bellesa al llarg del temps.

Amb un enfocament global, que no es limita a una única cultura o país, l’estudi proporciona una perspectiva àmplia sobre l’evolució del maquillatge i la moda, destacant la complexitat i la varietat de tendències de cada dècada. La recerca inclou una part pràctica, on els coneixements obtinguts són aplicats en sessions de maquillatge que recreen els estils característics de les diferents èpoques del segle XX. Aquesta aplicació pràctica també inclou entrevistes amb les models, que comparteixen les seves experiències i sensacions al ser caracteritzades segons estils de diferents dècades.

Aquest treball ofereix una mirada profunda a com el maquillatge i la moda han influït i han estat reflectors dels canvis socials, econòmics i culturals al llarg del segle XX, destacant la seva importància com a elements centrals en la definició de la identitat femenina i en la conformació dels estàndards de bellesa contemporanis.

 

INSTITUT SENTMENAT (Sentmenat)

Títol: Precision Sew

Autora: Aina Bellerino

Tutor: Pedro Lorenzo

El treball de recerca d’Aina Bellerino se centra en el disseny i desenvolupament d’un innovador utensili de sutura destinat a millorar l’eficiència i la seguretat en les pràctiques quirúrgiques dels professionals sanitaris.

L’objectiu principal del projecte és optimitzar el procés de sutura, reduint els temps i esforços requerits durant aquesta tasca essencial, tot garantint alhora la màxima seguretat per al pacient.

El document detalla el procés de disseny i fabricació de l’eina, incloent una descripció pas a pas de les diferents fases del projecte, acompanyada d’imatges que il·lustren el desenvolupament del dispositiu. Amb aquesta proposta, de l’Aina Bellerino busca aportar una solució pràctica i innovadora que respongui a les necessitats actuals dels professionals de la salut en l’àmbit de la sutura.


Títol: Els antibiòtics resulten més eficaços per combatre els bacteris que els antisèptics

Autora: Alba Rodríguez

Tutor: David Juan

El treball de recerca d’Alba Rodríguez investiga l’eficàcia dels antibiòtics en comparació amb els antisèptics per combatre bacteris com Escherichia coli i Bacillus subtilis. Mitjançant experiments pràctics, es va analitzar la sensibilitat d’aquests microorganismes a diferents substàncies. Els resultats van mostrar que, contràriament a la hipòtesi inicial que suggeria una major eficàcia dels antibiòtics, els antisèptics, especialment l’aigua oxigenada, van resultar ser més efectius en combatre els bacteris en aquest estudi. Aquest descobriment porta a reformular la hipòtesi original, suggerint que els antisèptics poden ser més eficaços que els antibiòtics en determinades situacions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>