Locura y literatura

Nom complert del treball: Locura y literatura.Una lectura del tema de la locura en la literatura española desde las fuentes clásicas al siglo XIX

Treball realitzat per Marc Lozano Martínez, INS Rovira-Forns. Tutor del projecte: José Luís Cantón

Qui és en Marc?

Marc Lozano Martínez, nascut a Barcelona el 18 de maig de 2000.

Actualment estic estudiant 2n de batxillerat i la meva intenció és aprovar i fer un cicle superior d’esport, per després passar a la universitat i fer la carrera d’INEF.

M’agrada molt l’esport, tant practicar-lo com veure’l i en especial m’apassiona el futbol. En el meu temps lliure m’agrada estar amb els meus amics i veure sèries i pel·lícules; m’interessa molt el món de la cinematografia.


De què tracta el treball Locura y literatura

El treball comença amb el Món Clàssic, on la gent associava aquesta bogeria als deus, diguem que era un càstig enviat per les divinitats. Una cosa que no es podia fer era ignorar els deus, ja que si aquests creien que els estaves faltant al respecte, et castigaven enviant-te la bogeria, perquè no podies sobrepassar les normes imposades per ells. Un exemple clar és la història de Orestes, que és castigat per destruir els vincles familiars, després d’assassinar la seva mare perquè ella havia matat al seu pare. Serà castigat per les Erínies, que el persegueixen fins tornar-lo boig.

És en el Siglo de Oro quan la bogeria es comença a perfilar com d’origen físic i no sobrenatural; també sorgeixen els primers tractaments pròpiament mèdics i les exploracions físiques de la bogeria. Tanmateix, s’inicia qüestionant el comportament humà, el problema de si el boig es capaç de diferenciar entre el bé i el mal, una cosa que ja s’havia plantejat a l’Edat Mitjana, per exemple, al conte del Conde Lucanor, El bien y el Mal, el cuerdo y el loco.

Finalment, al Romanticisme, el moviment clau pel desenvolupament de la bogeria com a malaltia mental, la llibertat d’expressió i de sentiments, serà clau pel desenvolupament del progrés social. És de destacar el concepte de bogeria per amor, que ja hem vist que mai no desapareix dels moviments anteriors, però que en aquest moviment té un paper fonamental, per no dir principal. Durant el Romanticisme s’escriuen gran quantitat de poemes, relats i novel·les de temàtica amorosa, com Don Álvaro o la fuerza del sino del Duque de Rivas, última obra analitzada, on Álvaro es torna totalment boig per amor, fins al punt de suïcidar-se per la mort de l’estimada.