Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar, 2 de maig

Projecte #aquiproubullying

Avui, dia 2 de maig és el Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar i creiem que pot ser un bon moment per sensibilitzar a tota la comunitat educativa i apoderar a l’alumnat en la implicació en la prevenció i la millora de la convivència positiva.

RECURSOS PER AFAVORIR UNA CONVIVÈNCIA POSITIVA I PER A LA PREVENCIÓ DE L’ASSETJAMENT

Recursos
Per treballar amb l’alumnat

El Departament d’Educació amb col·laboració amb la Corporació Catalana de mitjans audiovisuals, ha elaborat uns dossiers adreçats a l’alumnat i al professorat amb activitats per treballar diferents situacions d’assetjament basades en els contes sobre assetjament del programa Una mà de contes de TV3. Estan adreçats a alumnat de cicle mitjà d’educació primària.

#NOalCiberbullying es concreta en una campanya per a xarxes amb més de 30 vinyetes de Javirroyo i un escape room per a mòbil: El silenci del mirall, que tenen com a objectiu generar debat, des d’una posició restaurativa i no culpabilitzadora.

En aquest apartat del web de la XTEC s’ofereixen recursos agrupats en diferents categories: vídeos, jocs, preguntes freqüents i documentació, així com un formulari on podeu adreçar preguntes a títol individual.

Programa emès a TV3, 8 de novembre del 2021 on diferents testimonis parlen de les seves experiències en relació amb el bullying s’aporten recursos i referències (llibres, obres teatrals, curtmetratges, etc.).

Programa emès a TV3, el diumenge 25 de gener de 2015 en el qual es fa una aproximació a la problemàtica de l’assetjament i el ciberassetjament i se’n recullen diversos testimonis.

El Departament d’Interior ha elaborat aquest espai on trobareu consells per a un ús adient i segur de la xarxa Internet.

RISPECT és una cançó del grup Xiula que neix com un clam i vol esdevenir una eina pedagògica. Un torrent d’idees que infants i adolescents poden escoltar perquè es parla en el seu llenguatge de rima, electrònica i autotune.

En aquesta pàgina de l’associació argentina “Libres de Bullying” es pot accedir a diversos vídeos de l’ONG sueca Friends, subtitulats al castellà, sobre assetjament i ciberassetjament. El vídeo Ciberbullying mostra el patiment de la víctima quan és a casa seva.

En aquesta pàgina web PDA Bullying  ofereix eines i recursos per abordar el bullying amb una mirada de salut i educació emocional.

Per treballar amb el professorat

En la part de preventiva d’aquest protocol elaborat pel Departament d’Educació hi trobareu un conjunt d’orientacions i recursos per a l’abordatge de l’assetjament i el ciberassetjament, així com un circuit d’actuació i intervenció.

  • La Unitat de Suport a la Convivència Escolar (USCE) del Departament d’Educació, ofereix assessorament a qualsevol membre de la comunitat escolar en situacions de conflicte relacionades amb la convivència escolar que no s’hagin pogut resoldre de manera satisfactòria pels canals ordinaris. S’hi pot contactar per telèfon (935 516 968) o bé per correu electrònic (eif.educacio@gencat.cat).
  • Les escoles lliures de violències. Aquest pla està adreçat a tots els centres educatius amb l’objectiu d’acompanyar en les situacions de violència. Disposa de la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV), que proporciona atenció, acompanyament i assessorament a infants i adolescents que viuen situacions de violència, acompanyament a les direccions de centres i als docents per a l’activació del protocol. Aquest treball es duu de forma coordinada amb els serveis territorials, serveis educatius, centres i el canal UsApps per comunicar les situacions de violència.

Per a la comunicació de casos: 900923098 i usav.educacio@gencat.cat.

En aquest programa d’innovació del Departament d’Educació trobareu materials formatius adreçats a l’alumnat i a les famílies.

En aquest espai podeu trobar recursos basats en l’enfocament restauratiu per promoure la convivència.

En aquesta web d’en Jordi Collell i Carme Escudé hi trobareu un llistat de recursos específics per a prevenir conductes d’assetjament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>