Cicle de conferències Perspectives matemàtiques 2022/23

Propera conferència:

Projectes a l’aula de matemàtiques. 

Resum: Portem un segle parlant de projectes i hi ha molta literatura al respecte, així com exemples pràctics. També s’ha escrit molt sobre com ensenyar matemàtiques i tenim la sort de comptar amb grans referents als que podem recórrer per millorar la nostra pràctica a l’aula. Però, malgrat tot això, els docents seguim tenint dubtes: Quines són les fortaleses i limitacions de l’ABP en una disciplina com les matemàtiques? Poden ajudar-nos els projectes a facilitar un aprenentatge amb sentit? Quina relació té tot plegat amb les situacions d’aprenentatge i amb les competències?  I el més important: com ho portem a terme? En aquesta xerrada reflexionarem sobre aquestes qüestions a partir d’algunes situacions d’aula i mirarem d’obrir perspectives que ens ajudin a avançar en la nostra pràctica.

L’Elena Ferro Gay és enginyera Informàtica i Llicenciada en Humanitats. Des de fa uns quants anys és professora de matemàtiques a l’ESO i el batxillerat a diferents instituts públics de Barcelona. Actualment treballa a l’Institut Martí Pous, on ha estat cap d’estudis i, des de fa dos cursos, coordina el batxillerat. Creu fermament que la reflexió i el diàleg són condició necessària per la formació docent. 


Conferències anteriors:

Conferència: “En busca del grafo perdido”.  
      • A càrrec de la Clara Grima. Universitat de Sevilla.
      • Enregistrada el dimarts, 10 de gener de 2023 a les 18.00 h.
      • Enllaç a l’emissió en directe.
      • Enllaç al formulari per acreditar l’assistència.

Resumen: La teoría de grafos es, sin duda, una herramienta poderosa para detectar y estimular el talento matemático de nuestros jóvenes. Pero, salvo en el nuevo Bachillerato General, no aparece en los temarios de primaria y secundaria. En esta charla vamos a hablar de grafos y de cómo incorporarlos a las clases de matemáticas para que nuestros estudiantes aprendan a usar su ingenio y su lógica, mientras resuelven problemas y lo pasan bien.

Bio: Soy Clara Grima, profesora titular de Matemática Aplicada en la Universidad de Sevilla interesada en la Geometría Computacional y la Teoría de Grafos. Desde 2010, compagino mi labor docente e investigadora con la divulgación de las matemáticas para todos los públicos en todos los formatos que puedo y me dejan: charlas, libros, radio, televisión… Aún no he probado TikTok pero no lo descarto.


 

Conferència: “Pensament computacional: Del nou currículum a l’aula d’ESO”.

 

Ens ha recomanat la lectura del llibre “Computational thinking“, de peter J. Denning i Matti Tedre.

Resum: El currículo de la LOMLOE incluye en el sentido algebraico el Pensamiento Computacional (PC) por razones organizativas. Al no adherirse a una definición concreta de PC incluso en el nivel de concreción de los saberes básicos, no es sencillo derivar del currículo ni de las concreciones de las distintas comunidades autónomas a qué nos estamos refiriendo, qué se considera PC y, de manera particular para los docentes que deben concretarlo, qué y cómo trabajar en el aula para contribuir a su desarrollo. En esta charla intentaremos arrojar algo de luz sobre la definición de PC, analizar sus dimensiones y proporcionar herramientas y recursos concretos para llevarlos al aula de mátemáticas de ESO.

La Belén Palop és Enginyera en informàtica i professora de l’àrea de Didàctica de la Matemàtica a la Universitat Complutense de Madrid. Des de 2008 ha treballat també en projectes de transferència i col·laboració a totes les etapes educatives preuniversitàries tant en les àrees d’informàtica i matemàtiques com d’Educació STEAM. A nivell internacional col·labora amb centres educatius de diferents països europeus a través de projectes Erasmus+ per a l’intercanvi de bones pràctiques docents.

 


Perspectives matemàtiques és un cicle de 3 conferències anuals al voltant de temàtiques d’actualització científica i didàctica, adreçades al professorat de matemàtiques de secundària.

 

Inscripcions al cicle “Perspectives matemàtiques” i més informació.

Les conferències s’emeten a través del canal de youtube de Creamat i queden enregistrades per poder-les veure també més endavant.

La inscripció al cicle i completar els qüestionaris dins el termini d’una setmana després dels enregistraments dona un certificat de formació de 6 h.