Papallona Saltabardissa cintada

Avui ens ha visitat una papallona a Can Santoi i més tard hem descobert que es tracta d’una Saltabardisses cintada (Pyronia bathseba). Ens hem posat a investigar i hem aprés tot això d’ella:

Extensió: Esta limitada al O. d’Europa i al N. d’Àfrica.

Descripció: L’anvers de les ales és ataronjat amb la vora marginal de color marró. A la part superior de l’ala, hi ha un gran ocel negre amb doble pupil·la blanca i a l’ala posterior hi trobem 3 ocels més petits. El revers es de color marró bosc a la base, amb una línia discal blanca-groga amb una vora definida i l’altre seguida de 5 ocels de pupil·la blanca rodejats de groc. Les femelles són una mica més grans i d’un color més claret.

Període de vol: Fan una generació a l’any. Els adults volen entre finals d’abril i juliol, depenent de la localitat.

Hàbitat: Zones arbustives i herboses, sovint en bosc obert. Es molt freqüent als fenassars i llistonars, ja que l’eruga s’alimenta de gramínies, especialment del gènere Brachypodium.

Distribució: Es troba al MarrocAlgèria, oest de TunísiaPortugalEspanya (on està absent en àmplies zones del nord-oest) i sud-est de França seguint la costa fins a Ardèche i Var. A Àfrica vola entre els 700 i els 1.700 m, mentre que a Europa ho fa entre els 300 i els 1.700 m.

Els mascles eclosionen abans que les femelles. Les erugues s’alimenten per la nit i es passen tot l’hivern en forma de crisalida subjectes a pedres o branques seques. Fa la posta d’ous deixant-los caure al vol entre la vegetació.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>