Les roques sedimentàries ens mostren el passat

Dimecres 5 de maig alumnes de batxillerat de l’optativa de CTMA de l’ Institut Fort Pius de Barcelona i de l’Institut Marina de La Llagosta han realitzat (en espais físics diferents) una sortida de geologia a Pallejà per estudiar diferents afloraments de roques sedimentaries del Triàsic.

S’han dividit en petits grups i amb el material de camp necessari han començat l’itinerari que consta de 3 parades en  diferents afloraments.  En cada parada han realitzat una sèrie de proves: observació d’estructures sedimentàries, examinar la granulometria dels materials, comprovar la duresa del mineral que trobem en la roca, provar la reacció amb  HCl per confirmar si conté carbonat de calci i verificar la duresa per tal d’identificar la roca observada. Han obtingut dades topogràfiques com coordenades UTM i altitud i també han calculat el cabussament dels estrats i la potència dels afloraments fent servir diverses tècniques matemàtiques.

 

Han confirmat que el primer aflorament correspon a conglomerat amb quarsita i el segon correspon a gres ric en quars. Aquestes dos litologies pertanyen al  primer estatge del Triàsic (Buntsandstein).Són roques rogenques d’origen continental que reposen sobre un sòcol Paleozoic de pissarres. En l’aflorament superior han identificat calcàries i dolomies del , segon estatge del Triàsic (Muschelkalk) que indica unes condicions de sedimentació marines.

 

Amb totes les dades recollides han pogut interpretar l’origen de la seqüència, que correspon a una transgressió marina sobre una plana al·luvial i podran elaborar la columna estratigràfica corresponent.

 

En el camí de pujada han inspeccionat un antic forn de calç abandonat.

Han completat una feina magnífica aplicant  tècniques de camp relacionades amb la geologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>