Les roques ens mostren el passat

Dilluns 9 de març els alumnes de 1r de batxillerat de l’optativa de CTMA de l’ Institut Fort Pius i de l’Institut Salvador Espriu, tots dos de Barcelona han realitzat una sortida de geologia a Pallejà, per estudiar diferents afloraments de  roques sedimentaries del Triàsic.

S’han dividit en grups i amb el material de camp necessari han començat l’itinerari. Consta de 3 parades en els diferents afloraments, on s’han de realitzar una sèrie de proves (observació d’estructures sedimentàries, la granulometria dels materials, comprovar la duresa del mineral que trobem en la roca, reacció amb  HCl per confirmar si conté carbonat de calci) per tal d’identificar la roca observada. Han obtingut dades topogràfiques com coordenades UTM i altitud i també han calculat el cabussament dels estrats i la potència dels afloraments fent servir diverses tècniques matemàtiques.

Han comprovat que el primer aflorament correspon a conglomerat amb quarsita i el segon correspon a gres ric en quars. Aquestes dos litologies pertanyen al Buntsandstein, primer estatge del Triàsic. Són roques rogenques d’origen continental que reposen sobre un sòcol Paleozoic de pissarres. En l’aflorament superior han identificat calcàries i dolomies del Muschelkalk, segon estatge del Triàsic, que indica unes condicions de sedimentació marines.

Amb totes les dades recollides han pogut interpretar l’origen de la seqüència, que correspon a una transgressió marina d’una plana al·luvial i podran elaborar la columna estratigràfica corresponent.

En el camí de pujada han inspeccionat un antic forn de calç abandonat.

Han completat una feina magnífica aplicant  tècniques de camp relacionades amb la geologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>