Les roques ens expliquen la història

Dijous 9 de maig els alumnes de 1r de batxillerat de l’optativa de CTMA de l’Institut Martí i Dot de Sant Feliu de Llobregat han realitzat una sortida de geologia a Pallejà, per estudiar diferents afloraments de  roques sedimentaries del Triàsic.

S’han dividit en grups i amb el material de camp necessari han començat l’itinerari. L’activitat consta de 3 parades en els diferents afloraments, on s’han de realitzar una sèrie de proves (observació d’estructures sedimentàries, la granulometria dels materials, comprovar la duresa del mineral que trobem en la roca, reacció amb  HCl per confirmar si conté carbonat de calci) per tal d’identificar la roca que estem observant. També han calculat el cabussament dels estrats i la potència dels afloraments fent servir diverses tècniques matemàtiques.

Han comprovat que en el primer aflorament tenim conglomerats i quarcita, en el següent gres i quars amb una petita alternança de argila, tots ells del Buntsandstein i finalment en l’aflorament superior trobem calcàries i dolomies del Muschelkalk.

Amb totes les dades recollides han pogut interpretar l’origen de la seqüència, que correspon a una transgressió marina d’una plana al·luvial i podran elaborar la columna estratigràfica corresponent.

En el camí de retorn han inspeccionat un antic forn de calç abandonat.

Han completat una feina magnífica aplicant  tècniques de camp relacionades amb la geologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>