Les plantes també viuen en comunitat.

Els dies 13, 15 i 16 de maig els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut de Cervelló han investigat les comunitats vegetals que es troben als dos vessants de la riera de Vallvidrera.

Han iniciat l’activitat considerant diferents hipòtesis de treball:

– quines condicions ambientals caracteritzen cada vessant?

Рquines difer̬ncies presenten les plantes dels dos vessants?

– quines adaptacions poden presentar les plantes davant situacions adverses?

– quins factors poden alterar les comunitats vegetals?

 

S’han organitzat en grups de treball i han revisat el material necessari per fer el treball de camp. Un cop al bosc s’han dividit en 2 equips i cadascun ha estudiat un vessant.

Han començat prenent nombroses dades ambientals (temperatura ambiental i del sòl, humitat relativa, intensitat de llum, velocitat del vent i orientació). A continuació han fet un inventari de les 10 plantes més comunes i les han inspeccionat detalladament. Finalment han recollit fulles de tots els exemplars per calcular el contingut hídric. Un cop al laboratori han fet tot el procés de pesatge i assecament de les fulles.

Utilitzant els recursos disponibles a la web del CdA han completat els inventaris de la vegetació per obtenir gràfics comparatius, un perfil de vegetació i han calculat el contingut d’aigua de les fulles dels dos vessants.  Han contrastat les hipòtesis inicials  amb les dades de camp i han demostrat tenir bona intuïció científica. Han descobert el nom de les dos comunitats vegetals que han investigat i han ratificat amb els seus resultats que l’orientació dels vessants té gran rellevància en les plantes que hi creixen.

 

Han sigut uns investigadors força treballadors. Enhorabona!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>