Joves científics investiguen la vegetació a Collserola

El dia 24 de novembre de 2020 hem rebut l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Olorda, de Sant Feliu de Llobregat al Camp d’Aprenentatge de Can Santoi, per fer una sortida de reconeixement de les comunitats vegetals de la zona de La Rierada.

En equips de treball han començat amb una breu introducció on han fet les seves hipòtesis respecte a les condicions que trobarien posteriorment al vessant d’obaga i de solell, considerant les diferències en temperatura de l’aire, de sòl, d’humitat i de llum, i de com podria afectar a la vegetació.

Un cop al bosc hem agafat les dades corresponents fent servir els aparells: termòmetre d’aire, termòmetre de sòl, anemòmetre, luxímetre i el psicròmetre. Hem anotat la mitjana de cada mesura i hem utilitzat la brúixola per trobar l’orientació del vessant. Després hem fet una gimcana de descoberta de les espècies de plantes més comunes a cadascun dels vessants, com el pi blanc i el llentiscle al vessant de solell, i l’alzina i l’arç blanc al vessant d’obaga. Hem pogut veure in situ que al vessant d’obaga la vegetació era molt més exuberant, amb més caducifolis i molta molsa i lianes. En canvi, al vessant de solell es podia comprovar com abundava més vegetació de fulla petita, algunes plantes aromàtiques i espinoses i cap enfiladissa, donat que es filtrava molt més la llum del sol. És sorprenent observar els mètodes d’adaptació de les plantes segons la disponibilitat d’aigua i llum!!

En acabar, hem tornat al laboratori per fer un experiment per calcular el contingut d’aigua de les mostres de fulles que hem recollit durant l’activitat.

Amb totes les dades de camp recollides podran descobrir el nom de les comunitats estudiades, obtenir gràfics comparatius i elaborar un perfil de la vegetació utilitzant els recursos de la web del CdA.

Hem passat un molt bon dia! Ens veiem a la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>