Investiguem l’ecosistema de la riera de Vallvidrera

Els alumnes de 4t ESO de biologia de l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat han estat el dia 3 de juny investigant l’ecosistema de la riera de Vallvidrera al voltant de Can Santoi.

Han començat l’activitat aportant idees de que podrien investigar, tant en relació amb els éssers vius (biocenosi) com en relació al medi físic (biòtop). A continuació s’han dividit en petits grups de treball i han revisat el material necessari per portar a terme la investigació.

Han anat fins la riera a la zona dels Pinetons i han començat el treball de camp fent mesures de paràmetres ambientals com: temperatures de l’aire i  de l’aigua, la qualitat de l’aigua ( a partir de l’olor, color i presència d’escuma). També han calculat la velocitat mitjana del corrent i la fondària de la riera en seccions. Amb aquestes dades posteriorment podran calcular el cabal fent servir els programes de suport disponibles al web de Can Santoi. Posteriorment han reconegut diverses plantes que formen el bosc de ribera que envolta la riera i finalment han capturat invertebrats aquàtics.

Un cop al laboratori han utilitzat la lupa binocular per veure amb més detall les característiques anatòmiques dels macroinvertebrats capturats. Amb l’ajut de fitxes de suport han pogut identificar totes les espècies, descobrir característiques de les diverses espècies i esbrinar el seu índex biològic.

Amb totes les seves investigacions han descobert en quin estat de conservació es troba la riera. Posteriorment s’han tornat a alliberar tots els animalons a la riera sans i estalvis.

Felicitats perquè han gaudit investigant i han col·laborat amb la neteja de la riera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>