Investiguem l’ecologia de la riera de Vallvidrera

Avui 16 de desembre hem rebut la visita del darrer grup de 1r d’ESO de l’Institut Lluís Vives de Barcelona per fer un estudi de l’ecosistema de la riera de Vallvidrera a La Rierada.

Primer de tot han diferenciat el biòtop i la biocenosi de l’ecosistema i han aportat nombroses idees dels elements a estudiar per conèixer l’estat de conservació de la riera. S’han dividit en grups de treball i han preparat tot el material necessari per obtenir les dades de camp a la zona de Can Castellví.

Un cop a la riera han començat estudiant el biòtop, esbrinant diferents propietats de l’aigua com la temperatura, l’olor, el color o si fa escuma. També han pres dades per calcular la velocitat de l’aigua i després han mesurat l’amplada i diverses fondàries per obtenir la secció de la riera. Posteriorment, amb totes aquestes dades podran calcular el cabal utilitzant l’aplicatiu Cabalsec.

Per l’estudi de la biocenosi han identificat les diferents espècies vegetals que formen el bosc de ribera i han valorat la seva importància com a productors dins l’ecosistema.

Finalment han agafat els salabrets i han capturat molts invertebrats aquàtics i inclús un parell de barbs cua roja!  Els han portat al laboratori i els han estudiat amb l’ajuda de lupes binoculars i fitxes descriptives. Han identificat els animals i han fet un inventari de totes es espècies trobades. A partir de l’index biològic dels exemplars capturats han pogut conèixer l’estat de l’aigua de la riera. Un cop finalitzada l’activitat  tots els animals s’han tornat sans i estalvis de nou a la riera.

Els alumnes han estat molt participatius i han actuat com a bons científics.

Felicitats per la vostra investigació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>