Geologia sobre el terreny a Collserola

Els alumnes de l’assignatura de CTMA de 1er de batxillerat de l’Escola IPSE de Barcelona han realitzat l‘itinerari geològic de Santa Creu d’Olorda el 11 de maig de 2021.
L’itinerari està format per 8 parades en les quals es tracten fenòmens geològics destacables de la zona. Els alumnes treballen en afloraments de roques metamòrfiques i sobretot de sedimentàries, i alhora posen en pràctica diferents tècniques de camp per interpretar els processos d’erosió, sedimentació, deformació i metamorfització que han patit les roques.
Han començat el recorregut a “La masia de Can Farrès”, on han descobert els fòssils crinoïdeus en la calcària del cobert prop de la masia i han deduït la formació d’aqüífers captius i lliures i si podien presentar pous surgents.
Després han observat fenòmens que es donen als vessants com la formació de solcs i xaragalls que es produeixen  quan l’aigua de la pluja arrossega la terra i han recordat que formen paisatges anomenat bad-lands.
Han continuat l’itinerari fins a un espectacular plec anticlinal amb encavalcament de grans dimensions on es pot observar com actuen les forces de compressió i l’han mesurat indirectament tot fent trigonometria.
A la següent parada han accedit a la cova d’or, un conjunt de grutes dins les calcàries on es poden apreciar fenòmens càrstics i també fòssils del Paleozoic.
Han pujat fins al Puig d’Olorda, i des d’allà, gràcies a una excel·lent panoràmica que hi havia gràcies al vent, han pogut interpretar el paisatge litoral, prelitoral i el delta del Llobregat. També han analitzat les roques calcàries del cim. L’última parada l’han fet a la Pedrera dels ocells, una antiga mina de pissarres del Silurià.

Han completat una feina magnífica posant en pràctica diverses tècniques de geologia de camp.

Un grup molt engrescat i animat amb una  professora molt implicada!

Us esperem el curs vinent!

1 comentari

  1. Mireia Torruella

    Una activitat molt ben planificada i atractiva per l’alumnat. Ens ha agradat molt! El curs que ve repetim!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>