Geòlegs/gues de la Sínia investiguen les Escletxes

Els dies 1 i  5 d’octubre l’alumnat de 6è de primària de les classes: Agulles d’Amitges, Pic del Portarró i Els Encantats de l’Escola La Sínia de Molins de Rei han fet de geòlegs/gues per investigar la formació de les Escletxes del Papiol.

Per començar han explicat què són les escletxes i han fet algunes hipòtesis de com podrien haver-se format. Han observat que es troben en un vessant i han diferenciat dos tipus de materials: un de superior blanquinós (on trobem les Escletxes) i un d’inferior vermellós.

Per descobrir de quins materials es tractava han fet un seguit de proves en ambdues roques, com comprovar la consistència, la permeabilitat o veure si reaccionava amb l’àcid clorhídric. Han confirmat que el material superior són roques calcàries i l’inferior són argiles.

Després d’esmorzar s’han endinsat en 4 escletxes i han mesurat la direcció,  l’amplada i la profunditat de cadascuna.

Per concloure, han fet una posada en comú i han deduit com s’havien format. Com què les roques calcàries es van degradant a causa de la lleugera acidesa que conté la pluja, durant milions d’anys les esquerdes de les roques s’han anat fent més i més grans fins arribar a permetre a l’aigua arribar a les argiles. Aquestes esquerdes cada vegada són més amples per què les argiles fan que les roques calcàries llisquin vessant avall.

Finalment han explicat la problemàtica de les cases del Papiol, que també es troben afectades per esquerdes a les façanes i han fet d’arquitectes proposant diverses solucions per evitar l’aparició d’aquestes.

Un cop acabada la feina han tornat caminant fins a Molins.

Els felicitem perquè s’ho han passat molt bé i han après molt!

8 comentaris

 1. Encantats

  Hola,

  Som els Encantats. La sortida a les Escletxes que vam fer va ser molt inoblidable. Ens va agradar molt quan vam entrar a les Escletxes, sobretot a la del forat petit. També les activitats ens van agradar molt, com la de posar àcid clorhídric a la roca calcària i a l’argila, la del martell i la de remullar-nos les mans amb argila.

  De part dels Encantats,

  Adéu!

 2. Martina

  Hem sembla molt bona idea fer aquest article per donar informació i també per altres escoles que vulguin visitar les Escletxes de Papiol

 3. Berta

  Hola!
  Moltes gràcies per aquest article tant xulo. Ens ho hem passat molt bé, i vam aprendre molt. Ens agrada molt fer activitats amb vosaltres.
  Gràcies!

 4. Gisela

  Hola!!
  Gracies per convidar-nos aquesta sortida a les escletxes de papiol, he apres molt sobre les escletxes i tots els tipos de roques. I m’hu he passat molt be.

 5. Bruna

  Hola Engracia i Miguel,

  Jo opino que el article ès molt xulo i m’ha encantat fer la sortida a les escletxes.

  I PER CERT MOLTISSSIMES GRACIES PER ENSENYARME COSES NOVES.

 6. Grup PIC DEL PORTARRÓ,ESCOLA LA SÍNIA

  Hola som el Pic del Portarró, vam fer la sortida el passat dia 5 d’octubre, som els grups 4,5 i 6,de l’escola La Sínia. Ens va agradar molt la sortida i veure 3 escletxes. Sobretot l’última escletxa,la número 4. Ens agradaria repetir l’excursió amb els amics. Vam aprendre molt: a fer servir una brúixola, i on marca la direcció la història de la formació de les escletxes, a mesurar,a diferenciar roques i terreny, la importància d’on poder construir cases i quin tipus de terreny va millor.
  Esperem que d’altres escoles puguin gaudir tant com nosaltres. Gràcies per la sortida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>