Fem un estudi ecològic de la riera de Vallvidrera

Dimecres 21 de març alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut Francesc Macià (Cornellà de Llobregat) han fet un estudi limnològic de la riera de Vallvidrera en un punt proper a Can Santoi.

Han començat considerant quins paràmetres podien investigar per conèixer la qualitat ecològica de la riera. L’estudi el completaran a partir de 3 fonts d’informació: dades fisicoquímiques de l’aigua, qualitat del bosc de ribera i qualitat de l’aigua a partir de bioindicadors.

S’han dividit en grups de treball i han realitzat el treball de camp en dos punts de la riera: el vern de les 12 branques i la font de l’arbre caigut.

Han recopilat diverses dades ambientals com temperatures, tipus de substrat, velocitat, fondàries, terbolesa, etc.

Posteriorment han pogut calcular el cabal amb el suport del programa Cabalsec.  han agafat mostres d’aigua per analitzar al laboratori i obtenir paràmetres com duresa, pH, conductivitat i mineralització. Amb els kits de valoració del Projecte Rius han trobat la concentració de nitrats, fosfats i oxigen dissolt. Amb l’ajut dels protocols QRISI han pogut valorar l’index de qualitat del bosc de ribera.

Finalment han capturat macroinvertebrats de la riera i al laboratori amb l’ajut de lupes binoculars i fitxes de suport els han identificat i han obtingut els corresponents indexs biològics. A partir d’aquestes dades han pogut determinar la qualitat de l’aigua en base al protocol IBMWPC. Posteriorment han alliberat tots els animals a la riera aprofitant que han fet  el camí de retorn caminant fins a Molins de Rei.

Han demostrat que tenen molt bones maneres per fer ciència!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>