Estudiem l’estat de la riera de Vallvidrera

Els dies 4 i 5 de febrer els alumnes de 2n ESO de l’Escola Isabel de Villena d’Esplugues de Llobregat han realitzat un estudi ecològic de la riera de Vallvidrera.

Primer de tot, han diferenciat el biòtop i la biocenosi d’un ecosistema i han reconegut el material de camp que utilitzaran per estudiar aquests dos aspectes en la riera.

Un cop a la riera, per estudiar el biòtop han fet una descripció d’aquesta, i han obtingut diferents propietats de l’aigua com la temperatura, l’olor, el color o si fa escuma. També han pres dades per calcular la velocitat i la secció de la riera. Posteriorment, amb aquestes dades podran calcular el cabal utilitzant l’aplicatiu Cabalsec.

Per l’estudi de la biocenosi, han identificat les diferents espècies vegetals que formen el bosc de ribera i han valorat la seva importància com a productors dins l’ecosistema.

Finalment, han capturat animals invertebrats aquàtics i els han estudiat al laboratori amb l’ajuda d’una lupa binocular. Han descrit els animals i han fet un inventari de les espècies trobades, que ens ha permès conèixer  l’estat de l’aigua de la riera. Un cop finalitzada l’activitat, han retornat els animals a la riera.

L’alumnat ha gaudit molt i han col·laborat  per recollir plàstics i altres deixalles que hem trobat pels voltants!

1 comentari

  1. Teresa Gotsens Bellart

    Ja fa uns anys que integren l’activitat: “ Estudi de la riera de Vallvidrera” en el currículum de 2n d’ESO. Treballem els ecosistemes a l’aula i després anem a Can Santoi a fer el treball de camp. Els alumnes acaben de consolidar els coneixements amb l’activitat que fan a la riera. El que més els agrada és agafar invertebrats, observar-los i classificar-los. Des de fa uns anys també aprofitem per netejar la riera i quan acabem l’activitat recollim totes les deixalles que trobem. És una activitat molt enriquidora i els alumnes la recorden molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>