Descobrim la geologia del Papiol!

Els alumnes de Ciències de la Terra de Batxillerat dels instituts Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts  i l’institut LLuís de Requesens de Molins de Rei han visitat les Escletxes del Papiol el dia 1 de març de 2021 per estudiar els processos de vessant i els riscos naturals.

Només arribar han  plantejat com s’havien originat les escletxes i han formulat hipòtesis per explicar el procés de desenvolupament. Han situat geogràficament amb el GPS el lloc on es formen les escletxes i han diferenciat entre els materials superiors i els inferiors. A partir de l’estudi de la impermeabilitat, duresa i  la reacció amb l’àcid clorhídric han identificat els materials com a calcàries i argiles respectivament. També han representat  en una columna estratigràfica els periodes de regressió i transgressió marina.

De cada una de les 6 escletxes han realitzat diferents mesures: la direcció, la inclinació, la profunditat i el desplaçament horitzontal i vertical. Amb totes les dades recollides han pogut elaborar  un model teòric sobre com s’havien format analitzant els fenòmens acceleradors.

També han observat alguns fòssils i arbres amb una morfologia del tronc corbada i  han pogut deduir un altre moviment de lliscament per reptació o creep.

Finalment, han observat algunes esquerdes en les façanes de les cases del Papiol i han avaluat el risc d’aquestes tenint en compte el cost dels bens exposats, la vulnerabilitat i la probabilitat de danys o periode de retorn.

Han gaudit molt travessant d’una esquerda a una altra i visitant l’exterior del castell. Han après molt sobre geologia i els riscos de vessant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>