Dia Mundial de la Vida Silvestre 3 de març 2021

 

La celebració dels Dies Internacionals ens dóna l’oportunitat de sensibilitzar-nos sobre temes relacionats amb qüestions d’interès, com ara els drets humans, el desenvolupament sostenible o la salut. L’objectiu d’aquests Dies és doble: d’una banda que els governs prenguin mesures, i d’altra que els ciutadans coneguin millor la problemàtica i exigeixin als seus representants que actuïn.

El Dia Mundial de la Vida Silvestre se celebrarà el 2021 sota el tema ” Boscos i mitjans de subsistència: sostenint persones i planeta “, com una manera de ressaltar el paper central dels boscos, les espècies forestals i els serveis dels ecosistemes en el manteniment dels mitjans de subsistència de centenars de milions de persones a tot el món, i particularment de comunitats indígenes i locals amb vincles històrics amb zones boscoses i adjacents al bosc. Això s’alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible 1, 12, 13 i 15 de les Nacions Unides i els seus amplis compromisos per pal·liar la pobresa, garantir un ús sostenible dels recursos i conservar la terra de la vida.

El Dia Mundial de la Vida Silvestre se celebra tots els anys el 3 de març. Aquest any 2021 sota el lema ” Els boscos i els mitjans de subsistència: sustentar a les persones i preservar el planeta “, s’ha organitzat el tercer concurs a nivell mundial d’art anual.

L’organització d’aquest concurs per part de l’ Fons Internacional per al Benestar Animal ( IFAW ), en col·laboració amb la Secretaria de la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres ( CITES ) i el Programa de les Nacions Unides per al desenvolupament ( PNUD ), és de summa importància, perquè sensibilitza i fa prendre consciència dels problemes i el paper que tenen els ecosistemes forestals.

Aquests ecosistemes forestals han estat gestionats al llarg de la història pels pobles indígenes i petites comunitats locals transmetent els seus coneixements tradicionals generació rere generació.

Al voltant de més de 300 milions de persones a tot el món viuen en zones forestals on avui dia perilla la conservació de la biodiversitat. La pèrdua de boscos, espècies de fauna i flora silvestre que habiten en ells, deixa desproveïts dels mitjans de subsistència a milers de comunitats.

Aquestes zones forestals formen part d’una tercera part de la superfície de la planeta. Els seus boscos són l’hàbitat natural de el 80% de tots les plantes, insectes terrestres i animals.

La subsistència d’aquests hàbitats i el de milions de persones que viuen en elles és vital perquè segueixin proporcionant serveis de l’ ecosistema i els recursos necessaris per a l’economia mundial.

Esperem que us sigui d’utilitat aquesta informació.