RECONNECTANT – TEMPERATURA DEL COS COL·LECTIU

El Festival Peralada amb el suport del Servei Educatiu de l’Alt Empordà ofereix un curs pel professorat de primària i secundària de la comarca a l’entorn del cos i el moviment.

El títol d’aquest projecte que fa referència a dos conceptes clau, el fet col·lectiu i a la temperatura entesa com a connexió (interna i externa).

Pot vibrar un cos? Podem canviar la nostra presència? I la nostra freqüència?
Podem desplaçar la mirada? Podem percebre un espai només amb la pell? Com habitem el silenci? Podem compartir l’espai? Podem crear altres espais possibles? Altres realitats? Partint de la premissa que som éssers interdependents, explorarem a través d’aquest cos col·lectiu noves maneres de ser-hi al món. Despertarem l’imaginari per crear altres mirades possibles sobre el fet d’habitar un espai conjunt.

Les eines que es proporcionaran seran un seguit d’exercicis que exploraran tots aquests conceptes amb l’objectiu d’incorporar-se com a pràctica individual i col·lectiva, oferint als docents recursos perquè aquestes pràctiques puguin traspassar a les aules.

Inscripcions obertes fins el 7 de gener. Places limitades.

El curs es farà els dissabtes 27 de gener i 10 de febrer de 2024, de 9.30 a 13.30 h al gimnàs de l’escola Ramon Muntaner de Peralada.

Informació complementària:

CAMPUS PERALADA

El Campus Peralada suposa una revolució artística pel Nord de Catalunya i pretén ser una eina per transformar el territori en un espai mancat de cultura en moltes de les seves àrees. És una oportunitat pels docents, infants i adolescents del territori per endinsar-se d’una forma directa i propera al món de la dansa i l’òpera, formant-ne part i entenent-les des d’un altre punt de vista. El fet de formar al professorat és exponencial en els alumnes i és per això que sempre es busca la complicitat d’aquests abans de dur-ho a terme. Les activitats del Campus, especialment les del Campus Escola, fomenten la integració social, intercultural i estan pensades perquè els alumnes aprenguin a treballar en equip, i a conèixer, a través de la dansa, millor el seu cos i a expressar les seves emocions prenent consciència d’un mateix.

HISTÒRIA DEL CAMPUS PERALADA

L’any 2016, el Festival Peralada va posar en marxa el Campus Peralada, un projecte educatiu amb l’objectiu d’apropar la cultura i l’art als més joves de les comarques gironines a través dels artistes que participaven en el Festival. A partir del 2021, el Campus Peralada va fer un nou salt entrant en el món sanitari i educatiu separant-se en tres branques: Campus Escola, Campus Salut i mantenint el Campus Estiu.

Un programa paral·lel que s’estructura entorn de la següent pregunta:

“Quin és el paper de la dansa avui?”

Ens proposem respondre aquesta pregunta a través de tota una sèrie de tallers, accions i activitats deslocalitzades a espais de primera necessitat del nostre context per reflexionar conjuntament quin paper té avui la cultura, el cos i la dansa. El Campus Escola és un programa d’activitats educatives que volen promoure un clima de reflexió, pràctica i intercanvi d’experiències entorn el moviment, el cos i les arts vives en les institucions educatives del territori gironí.

El 2022 es va estrenar el projecte Reconnectant per Instituts de l’Alt Empordà a càrrec de Jordi Ferreiro i Anna Berenguer. Una nova iniciativa que vol reivindicar la importància del cos en l’aprenentatge que succeeix a les aules del territori a través d’unes sessions híbrides (en línia i presencial). Durant el 2023 Campus Escola arriba per primera vegada a les escoles rurals de l’Alt Empordà i entra dins el programa Erasmus + amb l’Institut de Peralada que viatgen a Polònia per treballar conjuntament amb l’Institut de Pszczyna la peça Breakins walls by dàncing. Més de 2700 alumnes i 140 escoles de l’Alt Empordà han participat en les VIII edicions del Campus Peralada.

FESTIVAL PERALADA

Fundat el 1987, el Festival és considerat una de les manifestacions artístiques més importants de l’època estival. El mecenatge al Festival està integrat dins de la política de responsabilitat social corporativa del Grup Peralada, seguint l’esperit internacional de contribució activa a la cultura i a la difusió musical. Es tracta d’una iniciativa singular pel que fa al suport i a la difusió de la música. Una aposta clara per l’excel·lència de les propostes artístiques en la lírica i la dansa.
La producció pròpia, l’aposta per nous creadors, el suport a compositors, les invitacions de grans artistes i grans companyies han contribuït a l’enriquiment cultural del nostre país.
El Campus Peralada forma part del programa educatiu del Festival Peralada en el seu compromís amb l’educació i el suport a la comunitat local. A banda, l’aposta pel talent emergent amb el Premi Carmen Mateu i el suport als joves artistes i nous creadors, han sigut empremta del festival des dels seus inicis.

ANNA BERENGUER
Actriu, creadora i performer.
Graduada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UAB cursa també el Màster Oficial Interuniversitari d’Estudis Teatrals en l’especialitat de Teoria i Pràctica de la
Dramatúrgia. Entre els últims treballs com a actriu destaca Esquerdes, Parracs, Enderrocs dirigida per Carles Santos i Jordi Oriol al Teatre Nacional de Catalunya. Guanya la Beca Art Investigation Programme del Teatre Principal i Casa Planas amb el projecte Jo hi vaig ser (2022). Actualment, continua desenvolupant la seva investigació i pràctica artística al voltant de dispositius participatius i la recepció del públic. D’aquesta manera, elabora una dramatúrgia guiada per al Teatre Principal que s’estrenarà al desembre. Acaba d’estrenar Esqueix. Un estiu al teu ventre, peça guanyadora de la convocatòria Travessies d’Ultramar, que s’ha estrenat aquest setembre dins la mateixa sala. Continua la gira amb Va com va, espectacle de creació col·lectiva a partir de textos de Vicent Andrés Estellés. Com a actriu participa també a l’obra Todos se han ido, de la companyia Ferroviaria, que es va poder veure al Teatre Rialto de València, L’Escorxador o Teatro Circo. Com a creadora, guanya la Beca Pilar Juncosa 2020, de la Fundació Miró, a un projecte d’educació artística. Ha conceptualitzat i realitzat les performances de Joan Brossa dins l’exposició de l’autor al MACBA i ha acompanyat diversos processos creatius dins l’àmbit de la universitat i els instituts. D’aquesta manera forma part de l’equip pedagògic de Campus Escola, dins el Festival Perelada, impartint tallers de performance a diferents centres educatius i viatja fins a Polònia per presentar una de les peces. El 2022 va estrenar 1000m2, una peça que ha format part del cicle de performance Erosions 2 de Palma i que es va poder veure al Casal Solleric. Entre el 2018 i 2019 crea Descripció d’un paisatge i The Louis XV room per al Festival Insòlit, així com Cavaràs Trinxeres a la Fruiteria, que es va poder veure al Festival Russafa Escènica de València; també va fer una lectura dramatitzada de l’obra a la Sala Beckett de Barcelona. Des de l’any 2010 ha format part de l’equip de creació de LAminmAL Teatre, una companyia teatral, de la qual és una de les fundadores, que experimenta sobre els Sistemes Minimalistes Repetitius creats per Jose Sanchis Sinisterra. Del 2012 al 2018 treballa a quatre muntatges de la companyia
sota la direcció de Daniela De Vecchi, l’últim Arrojarse al Vacío es va poder veure al Festival Santiago Off de Xile. Treballa també a Apocalypse Uploaded (Fira Tàrrega 2016, Festival Fringe Madrid 2016), El suïcidi de l’Elefant Hipotecat (Sala Barts 2016-2017, La Seca Espai Brossa 2015, Àtic 22), La Supervivència de les lluernes (Fira Tàrrega 2014, Festival Fringe Madrid 2014, Teatre Romea Off, Festival Grec i Festival Temporada Alta) i protagonitza Dimecres, d’Aina Tur (Sala Beckett 2013). Participa a COS sota la direcció d’Albert Roig, espectacle inaugural de la Fira Litterarum 2016. La peça també es va presentar al Teatre del CCCB el 2013, on treballa a Oratori per a Marilyn Monroe, dirigida per Marc Chornet. El 2015 estrena Up All Night al Festival Shakespeare de Barcelona amb la companyia Els McGregor Teatre i al festival Almagro Off. Amplia la seva formació realitzant diversos tallers de dramatúrgia amb professionals com Pablo Messiez, Josep Maria Miró, Paco Zarzoso i Chema Cardeña. En l’àmbit de la interpretació de la mà de Pablo Messiez, Mara Bestelli de la companyia de Daniel
Veronese i Raimon Molins. Actualment continua la seva línia d’investigació al voltant del cos i la performance formant-se regularment amb professionals com Oguri (Body Weather Laboratory), Mercè Boronat, Maria Antònia Oliver i Pau Bachero. En audiovisuals participa en la pel·lícula Lucas, dirigida per Álex Montoya, i forma part de la sèrie Desenterrats d’À Punt Media amb el personatge d’Helena. També ha participat en diferents produccions de TV3. Continua la seva vinculació dins els mitjans de comunicació formant part de l’equip de premsa de l’Institut Ramon Llull. Compta amb més de cinc anys d’experiència en ràdio com a presentadora, locutora i redactora.