3. Les emocions

[Torna a l’índex]

Fitxa 3: Les emocions   

Descriptor


Importa molt més el que tu penses de tu mateix que allò que els altres opinin de tu.
(Sèneca)

Quan parlem projectem amb la veu  les nostres emocions i aquestes emocions generen algun tipus de reacció en els altres. Si l’orador transmet por o inseguretat no pot generar confiança o credibilitat en els oients. 

La por a parlar en públic és el gran obstacle que ha de superar l’orador. La por a cometre un error, a quedar-se en blanc enmig del discurs, que les seves idees no siguin ben acceptades per l’auditori, a mostrar les seves mancances i límits, a perdre el control…
 
No hi ha una solució màgica per evitar els nervis. Fins i tot els oradors més experts pateixen nervis, però els assumeixen com de manera natural. Els oients no han de ser conscients dels neguits i les pors de qui  exposa.  Del que es tracta és que els dissimuli i manipuli per tal que actuïn a favor seu, i no en contra.
 
Normalment, al principi del discurs, l’orador sol estar més nerviós que al final: la intensitat disminueix raonablement a mesura que avança l’exposició.
 
Els nervis provoquen efectes fisiològics, com l’augment del ritme cardíac, alteració en la respiració, tremolors, sequedat de gola, suor, vermellor a la cara, moviments compulsius (rascar-se el nas o alguna altra part del cos, fer cops amb un bolígraf o objecte que es tingui a mà, manipular contínuament els apunts o esborranys…), por al contacte visual amb l’auditori…
 

Si l’orador aconsegueix que el seu auditori experimenti emocions positives facilitarà la descodificació/acceptació del seu missatge. Aquestes emocions positives les transmet, en bona part, a partir de la veu, la cara i els gestos.

Idees clau 

L’orador ha d’acceptar que està nerviós i procurar controlar aquests nervis per a extreure’n el màxim profit.  Si l’orador és capaç de controlar els nervis, augmentarà la seva adrenalina (hormona segregada per les glàndules suprarenals) i això farà que la seva ment actuï més eficaçment i àgil. 

Per vèncer els nervis o controlar-los, la millor arma és portar el discurs molt ben estructurat i preparat: tenir molt clar què es vol dir i com es vol dir. Si l’orador sap que allò que vol comunicar és interessant estarà més tranquil i confiat, i menys nerviós. Assajar prèviament li donarà molta seguretat. 

1. Alguns trucs per controlar el nerviosisme:

  • Els nervis disminueixen si l’orador es mou.
  • Si falla la veu, cal aclarir la gola i beure aigua. 
  • Abans de començar cal respirar lentament i profundament.
  • Arribar amb temps al lloc del discurs, recórrer l’escenari, conèixer el públic… dóna seguretat.
  • La por disminueix un cop començat el discurs. Establir contacte visual com l’auditori i  buscar la complicitat dels oients donarà més confiança a l’orador.
  • El principi i el final del discurs són bàsics per a l’èxit de l’exposició. Cal dur-los, doncs, molt treballats a l’esdeveniment. 
  • Adoptar una postura còmoda i utilitzar roba còmoda que no dificulti la respiració. 

2. Què no s’ha de fer

– Prendre algun tranquil·litzant per ajudar-nos a reduir les nervis, perquè també redueix la capacitat de reacció i interacció amb el públic. 

3. I si, malgrat tot, l’orador perd el fil?
– En cas que l’orador es quedi en blanc, cal que ho reconegui sense demanar disculpes ni oferir explicacions.
– Repetir la darrera frase pronunciada el pot ajudar a recuperar el fil del discurs.
– Fer un resum d’allò que s’ha dit amb anterioritat, saltar-se la part incompleta o fer una pregunta retòrica poden ajudar a recuperar el control de la situació.

 

Pràctica

Observeu aquests discursos de Mònica Terribas i Pep Guardiola en l’acte de lliurament de la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya a aquest darrer (setembre de 2011).

Poseu atenció a les emocions que transmeten i a aquelles que intenten controlar:

 

https://www.youtube.com/watch?v=r5SzymJwePA&x-yt-ts=1422579428&x-yt-cl=85114404

 

https://www.youtube.com/watch?v=omwjRek0-ms&x-yt-cl=85114404&x-yt-ts=1422579428 (no està disponible vídeo Pep Guardiola)

Activitat 1

Analitza el darrer minut del discurs de Mònica Terribas i observa com intenta contenir les emocions.


 Activitat 2

Analitza el primer minut del  discurs de Pep Guardiola. Fixa’t com intenta contenir els nervis i com es prepara per a començar  el seu discurs.

 Activitat 3

A l’After Work d’Antoni Bassas (22/09/14) hi veuràs un esportista americà fent un petit discurs després d’un partit. Fixa’t en les emocions que et transmet i en les que et provoca.