Guia de Consum Responsable

L’associació S’Altra Senalla fa anys que treballa per a difondre i promoure un comerç més just però també ens preocupa molt la forma que tenim de consumir altres productes i serveis que, en molts casos no respecten els drets laborals de les persones, i en particular de les dones i els infants. També l’impacte al planeta és  un repte important perquè les conseqüències de les nostres accions són ja molt significatives.

En aquests moments són moltes les veus que ens demanen viure i consumir d’una altra manera, posant la vida de les persones i del planeta en el centre. Aquesta Guia de Consum Responsable interactiva parla de consum i de consumisme i et durà cap on tu decideixes en funció de les teves inquietuds, interessos i coneixements sobre el tema. No és una guia només per consultar és una guia sobretot per ACTUAR.

EL CONSUM FORMA PART DE LES NOSTRES VIDES
No és casual que es parli de “societat de consum”. Hi ha, però, moltes maneres de consumir. Algunes més impulsives i que satisfan un desig immediat;
d’altres més reflexives i valorant pros i contres, comparant opcions… Cadascú de nosaltres les ha experimentat en major o menor mesura.

QUIN PROBLEMA HI HA AMB EL CONSUM?
El consum en si mateix no és dolent. Els problemes comencen en el moment en què el model de vida actual (producció, distribució i consum) és insostenible: sobrepassa la capacitat de regeneració
del planeta. A més a més, aquest model és profundament desigual: determinades regions consumim fins a 10 vegades per sobre de la capacitat del
planeta.
A banda de l’impacte ambiental, un altre problema relacionat amb el model actual és l’explotació laboral i les violacions de drets humans que es produeixen
en el procés d’elaboració de molts dels béns que consumim.

CAP A UN CONSUM MÉS CRÍTIC, RESPONSABLE I CONSCIENT?
Moltes persones crítiques amb el model actual aposten per una nova cultura del consum amb major consciència de les conseqüències de les nostres
decisions quotidianes com a persones consumidores. També, i més important encara, una nova cultura que treballi per a construir alternatives col·lectives i a promoure canvis estructurals.

En aquesta guia hi trobareu idees i consells que es poden aplicar en el dia a dia i que serveixen per fer, de mica en mica, del nostre estil de vida quelcom més saludable, just i sostenible.
El consum responsable es pot definir com el consum de béns i serveis valorant l’ètica, la justícia social, la protecció del medi ambient i la sostenibilitat.
És, per tant, un consum més moderat, reflexiu i crític. Cada vegada que obtenim un producte satisfem una necessitat o un desig, però tenim en compte les repercussions de la nostra elecció?
Coneixem què s’amaga darrere d’aquell producte?
El consum responsable mira de ser una eina de transformació social per mitjà de les nostres decisions i pràctiques de consum.
La societat de consum promou el consumisme i només es fixa en la relació qualitat-preu a l’hora de valorar un producte, deixant de banda altres qüestions relacionades com per exemple els drets humans i laborals de les
persones que el produeixen, o les implicacions mediambientals. La veritat és que no sempre hi ha garanties socials, laborals i ecològiques durant el procés que porta un producte fins a les nostres mans. Per això sorgeix el comerç just.

S’Altra Senalla és una associació sense afany de lucre creada l’any 1994 a Palma amb l’objectiu de difondre el comerç just i oferir una alternativa de consum responsable i alternatiu.