10 consells per eliminar les desigualtats de gènere a les teves classes d’educació física

10 consells per eliminar les desigualtats de gènere a les teves classes d’educació física. ADAL és una associació de professorat d’educació física de primària i secundària. Compta amb més de 1300 socis. Els seus membres treballen principalment a la Comunitat de Madrid.

La seva activitat se centra en la formació i actualització del professorat d’educació física: grups de treball, cursos relacionats amb activitats físiques innovadores i alternatives, àrees transversals i la seva incidència en l’àmbit de l’educació física, etc.

També s’ocupa de l’anàlisi, experimentació i creació d’activitats físiques no estereotipades que facilitin la participació de tothom.

L’Associació de professorat d’educació física ADAL va engegar l’any 2017 el seu projecte #EFectoigualdad dirigit a fomentar la igualtat de gènere en les classes d’educació física aportant materials pràctics i útils per tal que el professorat d’educació física pugui treballar la coeducació als centres escolars i eliminar els estereotips de gènere a les aules.

En el marc d’aquest projecte es va elaborar un decàleg amb 10 consells per eliminar les desigualtats de gènere a les teves classes d’educació física.

Aquest decàleg recopila consells que el professorat d’educació física d’aquesta associació considera com a útils per eliminar les desigualtats de gènere a les seves classes.

Consells del decàleg

  • Renova els teus continguts. Aposta per jocs i esports no estereotipats
  • Vigila el repartiment d’espais i materials. No permetis la seva discriminació
  • Empodera les teves alumnes. Assignant-les rols de lideratge i altres activitats tradicionalment assignades al gènere masculí
  • Utilitza un llenguatge inclusiu i integrador. El que no s’anomena, no existeix
  • No utilitzis cançons amb lletres masclistes. Selecciona la música abans de les teves classes d’expressió corporal
  • Introdueix nous referents esportius. Compensa els estereotips de l’esport de masses
  • Empra els agrupaments com a estratègia. Tracta de generar diversitat i equilibrar la participació
  • Treballa temes relacionats amb la justícia social. Enriqueix les teves activitats d’expressió corporal
  • Desfés-te del binomi campions i princeses. Potencia totes les característiques positives del teu alumnat més enllà del gènere
  • Recorda que cada persona és diferent. No homogeneïtzis els teus grups

Aquests consells es van sintetitzar en una infografia i també es van desenvolupar individualment.

Aquesta iniciativa i aquests consells són avui encara plenament vigents i ens poden servir d’ajuda per reflexionar en relació amb la nostra pràctica educativa i si és el cas introduir canvis i millores.

Trobareu més informació  a la http://www.mouelcos.cat/?p=89263

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>