QUÈ ÉS LA GAMIFICACIÓ?

El joc i els jocs educatius sempre han estat presents a les nostres escoles, llavors que vol dir gamificar? Què aporta de nou? Com les TAC  complementen els projectes gamificats? Aquestes preguntes són les que hem tractat i aprofundit en aquesta sessió.

Hem compartit les idees de l’Oriol Ripoll , expert en gamificació, per submergir-nos en la teoria de la gamificació.  Aquesta metodologia té poc recorregut, cinc o sis anys. Ara s’està explorant en diferents nivells educatius, Universitats, educació secundària i primària. Tenim experiències inicials en centres educatius de la nostra zona.

En Sergi Sanchez de l’escola Can Sorts de Sentmenat, va començar fa tres anys a experimentar les possibilitats que oferia aquesta proposta. L’alumnat de la classe del Sergi de 4rt de primària del curs 2018-19  va compartir amb els assistents al seminari TAC, el seu projecte de gamificació a l’aula. Vam poder copsar la motivació i l’interès que despertava en l’alumnat.

Ens van explicar  la història narrativa creada ” El misteri del temps embogit” que els planteja tota una intriga per descobrir  perquè neva a la platja o fa 40 graus a dalt la muntanya… què està passant? Resoldre l’enigma els portarà a  tractar temes com el clima, el paisatge, aspectes matemàtics…

Ens van mostrar els seus punts d’acció personalitzats que estaven decorant i el  tauler físic del mapa de Catalunya com a suport tangible de l’evolució de les seves aventures. Els reptes assolits  s’anaven representant al taulell.

 

 

L’ALUMNAT DE L’ESCOLA CAN SORTS ENS EXPLICA LA SEVA AVENTURA GAMIFICADORA CURS 2016-17

En Sergi va compartir algunes de les aplicacions que l’han estat útils per crear els seus escenaris gamificats:

Per crear narratives amb vídeo

Plotagon  o Powtoon

Permet crear personatges, personalitzar-los; cabell, color de la pell, roba, etc. Els pots col·locar en escenaris variats. Pots fer-los parlar ,presentar-se, explicar i argumentar, etc. És molt intuïtiu i fàcil d’utlitzar.

 

 

Per crear presentacions, jocs i escape rooms

 

Genial.ly

 Té plantilles variades per fer presentacions que són gratuïtes.

 Pots fer video presentacions, dossiers, imatges amb marcadors , infografies, linies del temps, i molts més. És una aplicació molt complerta.

 Per crear activitats digitals gamificades

Deck Toys

 

 

 

 

Per crear activitats amb vídeo on els alumnes puguin respondre.

 Flipgrid.

Permet compartir en un entorn privat videos de produccions d’alumnes,

 

 

 

Per portar control de punts, ruletes, jocs, candaus digitals… :

flippity.net

De forma fàcil i ràpida pots crear una ruleta, el penjat, un memori, encreuats, jugar a crear paraules amb diferents dissenys, etc.

 

 

 

 

 Per fer jocs de preguntes i respostes…

quizizz

Pots crear tu les preguntes i seleccionar diferents tipus de respostes de text o imatges.

Hi ha creats en diferents idiomes i pots trobar segons el tema.

Pots seleccionar el temps de resposta.

S’assembla al Kahoot.

 

Per gestionar l’aula.

Classdojo i Classcraft

Per buscar recursos per fer una activitat tipus escape. 

breakout.edu també venen capses i candaus i ofereixen una plataforma de pagament amb infinitat de recursos per fer escape.

Per posar imatges virtuals en localitzacions.

Wallame

És una aplicació que permet deixar missatges virtuals en llocs geolocalitzats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>