Veganisme: evolució i impacte en la societat

Treball realitzat conjuntament per Arnau Martínez Jiménez i Nerea Marchena Carmona, INS Montserrat Miró.
Tutora del projecte: Dolors Arenas

Qui són els autors

Nerea Marchena Carmona, nascuda a Barcelona, 9 de febrer de 2000

Des de petita m’agraden molt els animals. Fa uns anys em vaig començar a informar sobre el veganisme, fins que ha acabat sent una de les bases a la meva vida. A part d’antiespecista, sóc també feminista, ja que considero que s’ha de lluitar contra el sistema i acabar amb tota mena d’opressió. M’encanta aprendre, descobrir coses noves i informar-me de tot allò que em sembla interessant per tal de créixer com a persona. M’agradaria estudiar alguna carrera que tingués a veure amb la salut tot i que també m’agradaria ser historiadora.


Arnau Martínez Jiménez, nascut a Barcelona l’11 d’agost de 2000

La meva vida es basa en el veganisme per tal de lluitar activament contra l’especisme i tota mena de discriminació cap als animals —humans i no humans— mitjançant la interseccionalitat amb altres lluites. Sempre he volgut formar part activa de la societat i estar ben informat de les problemàtiques socials sense caure en la manipulació dels mitjans de comunicació actuals. És per aquest motiu pel qual voldria estudiar periodisme, perquè el canvi és possible.


De què tracta Veganisme: evolució i impacte en la societat

Amb el nostre treball hem volgut apropar la gent a l’antiespecisme i el veganisme. Fer conèixer la seva historia, les raons per les quals va sorgir i els moviments filosòfics que hi ha.

Per aconseguir això hem definit bé què és el veganisme i l’antiespecisme, els seus inicis i les persones més influents en el moviment. En el moviment animalista trobem tres postures filosòfiques que són el proteccionisme, el benestarisme i el veganisme.

Per tal de donar a conèixer també l’activisme dins del moviment hem exposat les principals accions, els grups d’alliberació animal, refugis i alguns activistes reconeguts mundialment o que estan empresonats amb els quals hem intentat contactar a través de cartes.

Creiem necessari combatre totes les opressions i per fer-ho hem comparat l’especisme amb altres com el racisme, el nazisme i el masclisme.

Com és obvi, hem explicat els drets animals i la necessitat que aquests existeixin per tal de complir les tres característiques dels drets morals, a més d’explicar les quatre posicions principals i els arguments a favor dels drets animals.

Per últim, en la part teòrica hem volgut parlar dels beneficis d’una vida vegana a l’ecologia ja que evita part de la desforestació, part de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, el consum d’aigua i la destrucció dels medis aquàtics. A més hem esmentat les principals fonts de nutrients a una dieta vegana i els beneficis per la salut que aporta.

A la part pràctica hem fet entrevistes a una filòsofa, a un activista i coordinador de performance, a una nutricionista, a un endocrí i a una creadora del santuari Almas Veganas. També hem sigut presents a una alliberació que es va fer a l’escorxador d’Hospitalet i, com hem dit abans, hem enviat cartes a activistes empresonats. Hem comparat una dieta vegana amb una convencional per tal de demostrar que les dues aporten la quantitat necessària de nutrients i, per últim, hem passat una enquesta per tal de saber què opina i què sap la gent sobre veganisme i especisme.

La nostra conclusió del treball ha sigut que el veganisme és una lluita amb una base moral i ètica a la qual cada cop més persones s’uneixen i que ja està començant a afectar més a la societat però que encara queda molt per recórrer per tal de buidar totes les gàbies.