Finalistes – Fase comarcal V Jocs Florals de Catalunya

Finalistes del Ripollès 

Reunit el jurat de la fase comarcal del Ripollès dels V Jocs Florals de Catalunya , s’ ha decidit els següents guanyadors:

Categoria

Títol

Pseudònim

Guanyador

Escola

A

La papallona mentidera

Colibrí

Mei Burgos

Pirineu de Campdevànol

B

La lluna de sang

Ania

     Ania Vila

Dr. Robert de Camprodon

C

Estrelles

Army

Marta Luceño

Vedruna

F

El despertar

Molly

Julia Molina

Abat Oliba de Ripoll

G

El llorer

Jogri

Joana Grifoll

Abat Oliba de Ripoll

V Jocs Florals Escolars de Catalunya

La convocatòria dels Jocs Florals Escolars de Catalunya s’adreça als centres d’educació primària i educació secundària obligatòria amb la finalitat d’estimular l’expressió escrita dels alumnes, aprofitant una tradició cultural ben arrelada a Catalunya que molts centres escolars de fet ja celebren als seus municipis o comarques. 
El Departament d’Ensenyament convoca els Jocs Florals Escolars de Catalunya amb l’objectiu de potenciar i estimular l’expressió i producció escrita dels nois i les noies i fomentar una tradició cultural pròpia i arrelada al país.
Calendari: 
Fins al 25 d’abril: Omplir formulari inscripció i lliurament al CRP de la zona dels treballs seleccionats al centre
26 de maig: Acte de lliurament de premis de la fase territorial (ST de Girona). 
16 de juny: Acte de proclamació i lliurament de guardons dels V Jocs Florals Escolars de Catalunya a l’Auditori de Barcelona.
 
Formulari de participació
Tots els centres participants han d’emplenar aquest formulari abans d’enviar els seus treballs finalistes al CRP.
Bases dels V Jocs Florals Escolars de Catalunya
El Departament d’Ensenyament convoca els V Jocs Florals Escolars de Catalunya.
La cinquena convocatòria dels Jocs Florals Escolars de Catalunya s’adreça als centres d’educació primària i educació secundària obligatòria amb la finalitat d’estimular l’expressió escrita dels alumnes, aprofitant una tradició cultural ben arrelada a Catalunya que molts centres escolars de fet ja celebren als seus municipis o comarques.
1. Les categories establertes són les següents:
A. Alumnat del cicle inicial d’educació primària
B. Alumnat del cicle mitjà d’educació primària
C. Alumnat del cicle superior d’educació primària
D. Alumnat d’educació especial d’educació primària
E. Alumnat d’educació especial d’educació secundària obligatòria
F. Alumnat de 1r i 2n d’educació secundària obligatòria
G. Alumnat de 3r i 4t d’educació secundària obligatòria
H. Conte audiovisual i il·lustrat per a tots els alumnes de primària
La participació al certamen és voluntària.
2. Els treballs han de ser escrits en llengua catalana o en aranès.
3. La modalitat pot ser poesia, prosa i conte digital només per a la categoria H. El tema és lliure.
4. Els treballs presentats, un per categoria, poden ser individuals o col·lectius (màxim 3 alumnes). El treballs col·lectius només es podran presentar a les categories A, D, E i H.
5. El centre ha de garantir que els treballs presentats són originals, de creació pròpia.
6. Característiques de la presentació:
− L’extensió no pot ser superior a 3 fulls, amb un màxim de 25 línies per full.
− El tipus i el cos de la lletra han de ser Arial 12.
− El format ha de ser en DIN A4, a una sola cara i a doble espai.
− Hi ha de constar el títol de l’obra, i a dalt a la dreta la categoria i el pseudònim.
− És imprescindible que els treballs arribin corregits respecte de l’ortografia, la sintaxi i el vocabulari.
− El conte digital ha de tenir una durada de 4 a 6 minuts. Consulteu les bases específiques d’aquesta modalitat.
7. Es crearà un jurat per a les categories de treball escrit i un jurat per a la categoria del conte digital i il·lustrat. Els jurats seleccionaran un treball per a cadascuna de les 8 categories. 
8. El veredicte dels jurats i el lliurament de guardons es durà a terme durant el mes de juny, abans de la finalització del curs escolar.
9. Els treballs guardonats es penjaran al web de la XTEC http://www.xtec.cat/web/centres/alscentres/premis/jocsflorals
10. Per poder participar en el certamen, els centres s’han d’adreçar al Servei Educatiu de Zona (CRP) i lliurar els treballs en el termini establert, en suport digital i per correu electrònic.
BASES DE LA CATEGORIA H: CONTE AUDIOVISUAL IL·LUSTRAT
Aquesta categoria, fruit de la col·laboració entre la Televisió de Catalunya i el Departament d’Ensenyament, la de conte audiovisual il·lustrat, té l’objectiu de promoure la creació literària potenciant el treball interdisciplinari des de l’àmbit lingüístic, l’àmbit digital i l’àmbit artístic.
1. Aquesta categoria va adreçada a tots els alumnes de primària i als alumnes de primària d’educació especial.
2. Els treballs han de ser en llengua catalana o en aranès.
3. El treball presentat ha de ser col·lectiu, no es limita a un nombre màxim d’alumnes, d’aquesta manera es fomenta el treball com a grup classe.
4. El conte es pot presentar en format de vídeo (no pot superar els 6 minuts de durada, comptant també els rètols) o en format de presentació (no pot superar les 35 pantalles incloent-hi també els rètols).
5. El conte ha de ser original. Les imatges que l’il·lustrin han de ser elaborades pels alumnes en qualsevol tècnica plàstica. Tant en el format de vídeo com en el format de presentació la banda sonora ha d’incorporar la narració feta pels alumnes i la
música o els efectes sonors creats i enregistrats preferentment pel grup participant o bé de llibreries de música lliure de drets.
6. El treball s’ha de lliurar, igualment que els textos narratius, a través del formulari establert (ha d’incloure el text del conte i l’enllaç per visualitzar la producció). Pel que fa a la producció en format de vídeo, l’enllaç ha de ser al Youtube del centre (de la XTEC a ser possible). Quant al format de presentació, l’enllaç ha de ser a una presentació emmagatzemada al Google Drive del centre (a poder ser de la XTEC), en una aplicació de presentacions que permeti la inserció de so.
7. En el format de presentació es poden utilitzar diferents tècniques audiovisuals (stop motion, imatges en format de vinyetes…). El text del conte ha de ser a la banda sonora inclosa a la presentació.
8. Els treballs, tant en el format de presentació com en el format de vídeo, han de mostrar la creació del conte tal com es fa en el programa “Una mà de contes”, del Canal Super3. Es poden trobar exemples i documentació al web del programa:
9. Es crearà un jurat per a la categoria del conte audiovisual il·lustrat que seleccionarà un treball guanyador. Els treballs finalistes també quedaran ordenats.
10. Es valorarà el treball de forma global tenint en compte especialment l’originalitat del plantejament, la qualitat narrativa, l’adequació narrativa dels recursos plàstics i la qualitat sonora.
11. El treball guanyador serà produït pel Canal Super3, pel programa “Una mà de contes”. La producció es realitzarà conjuntament amb el centre guanyador el primer trimestre del curs 2018-2019 i premiat amb un obsequi per a l’escola.
12. El Canal Super3, en funció de les seves possibilitats, podrà produir algun altre conte finalista segons l’ordre que hagi decidit el jurat.
13. Per a la producció del treball guanyador, el Canal Super3 adaptarà i interpretarà el conte, sempre que escaigui, perquè s’adeqüi al mitjà televisiu.
14. No es valorarà cap treball amb músiques que atemptin contra els drets de terceres persones. L’organització en cap cas podrà ser considerada responsable d’aquests continguts, d’acord com estableix el Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, pel qual s’aprovà el text refós de la Llei de propietat intel·lectual, regularitzant, aclarint i harmonitzant les disposicions legals vigents sobre la matèria. En cas de reclamació judicial sobre aquest tipus de continguts, l’organitzador o el participant retiraran el contingut objecte de la disputa.
15. El fet de participar en aquest concurs implica el coneixement i l’acceptació d’aquestes bases en la seva integritat. Qualsevol incompliment donarà lloc a la desqualificació del participant i, per tant, al fet que aquest no pugui ser seleccionat
com a finalista, guanyador o rebre una menció, o rebre cap dels premis establerts a les bases.
Podeu veure la producció del projecte guanyador d’aquesta categoria, dels IV Jocs Florals Escolars de Catalunya, de l’Escola Daniel Mangrané de Jesús (Tortosa). La seva història, Mesela i Naïm, serà un nou capítol d’Una mà de contes.
També podeu veure els treballs finalistes del curs 2015-2016 al Consorci d’Educació de Barcelona.
 
Més informació a la Web dels Jocs Florals a la XTEC

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>