Projecte Secrets elementals per promoure la sostenibilitatProposta pedagògica de caire interdisciplinar (STEAM, CTS, llengua i literatura), amb la taula periòdica i els elements com a eix vertebrador, per promoure aprenentatges amb sentit en relació als usos, propietats i característiques de subtàncies i elements, la construcció de coneixement en relació a nous avenços i descobriments, i la gestió sostenible dels elements per reflexionar sobre el consum responsable i afavorir l’economia circular.


Nivell: Batxillerat Secundària Obligatòria
Format: Materials
Àrea de coneixement: Científic

Proposta didàctica que pretén promoure aprenentatges amb sentit sobre la taula periòdica i els elements que té associat un kit per dur a terme l’escape room Secrets elementals. Aquesta consta de 3 itineraris  amb un total de 12 proves i 3 reptes de sostenibilitat amb 15 històries viscudes relacionades a un element en perill causa de problematicas socias i mediambientals relacionades amb els ODS.

A partir dels itineraris de l’escape room, els reptes de sostenibilitat i les activitats que complementen el projecte, cada centre en funció de les seves característiques i objectius pot fer créixer la proposta o integrar-la en projectes interdisciplinaris.

 

El projecte inclou l’escape room Secrets elementals un escape room com e eix vertebrador i diverses activitats, dissenyades per contribuir a l’assoliment dels objectius del projecte, que complementen el projecte i que també es poden portar a l’aula de manera independent.

Les proves i reptes de l’escape room tenen enfocament ciència-tecnologia-societat i es plantegen en contextos que relacionen els elements químics amb situacions quotidianes, amb l’art i la literatura, i amb el consum responsable per a minimitzar problemàtiques mediambientals i socials derivades de la mala gestió dels recursos.

Al llarg dels itineraris de l’escape room es cosnstrueix, amb la cooperació de tots els equips de treball, la taula periòdica Homenatge als elements de l’artista Eugènia Balcells.

 

Objectius

Objectius del projecte:

  • Promoure la implicació de l’alumnat en l’aprenentatge tot desvetllant emocions positives mitjançant la ludificació
  • Promoure el desenvolupament de competències transversals i de l’àmbit cientificotecnològic.
  • Promoure l’educació per al desenvolupament sostenible mitjançant els reptes de sostenibilitat i activitats de debat i argumentació crítica.
  • Afavorir les connexions interdisciplinàries en especial amb les disciplines de l’àmbit STEAM, així com amb els àmbit lingüístic i social.
Data d'incorporació: 12/09/2021