Mirem el monestir amb ulls matemàtics

Posem l’ull matemàtic en la nostra mirada. L’arquitectura dels monestirs ens possibilita aquesta acció. La finalitat és elaborar una maqueta de l’edifici estudiat.

Aquest objectiu ve determinat per un treball previ al centre, on cal focalitzar en aspectes bàsics de trigonometria, per un treball de camp, on es prendran les mides requerides i per un treball posterior a centre on s’elaborarà la maqueta de l’edifici a partir de les mesures recollides. Per a fer les mesures s’emprarà el teodolit, la cinta mètrica o una roda mesuradora o un mesurador amb radiofreqüència.

Per a fer el treball de camp caldrà treballar els conceptes d’escala, proporció, raó. Es faran servir els estris adequats per a dibuixar la maqueta: regle, transportador, escaire.

El material per a fer la maqueta ha de ser lleugerament flexible, com per exemple la cartolina.

Es farà la proposta de desenvolupar la creativitat: decorar la maqueta sent fidels al model o emprar tècniques i recursos diferents ( collage, crear textures amb materials diversos, aquarel·la, ceres, terres….)

A continuació podeu veure una imatge de la porta reial de Poblet i 3 reproduccions fetes a escala 1:50, decorades amb diferents tècniques.

També hi ha la possibilitat de fer la maqueta al Camp, però això comporta dedicar un dia sencer a fer matemàtica.

Aquí teniu la proposta: La Matemàtica i els monestirs: La Matemàtica i els monestirs