El visó americà i la Covid

Els humans ens entestem a classificar tot el que ens envolta i a posar noms i adjectius a les categories que establim. Així parlem d’animals comestibles o no, bonics o lletjos, perillosos o benficiosos, etc.

M’explico: qui no opina que l’esquirol o el blauet, per posar dos exemples ben coneguts, no són animals  bonics i, en canvi, del corb o de la hiena pensem que són animals ben lletjots. Així mateix les serps o altres animals que ens poden mossegar, urticar, irritar, els classifiquem de perjudicials, en canvi dels que en traiem un profit directe els anomenem beneficiosos.

Però els humans som éssers complicats i les necessitats canvien amb els temps i les modes i, en conseqüència, també canvien aquestes classificacions arbitràries. I això s’il·lustra a la perfecció amb el que està passant a Europa amb el visó americà (Neovison vison):

Espècie originària del nord d’Amèrica i del Canadà, es va importar a Europa per al seu ús en la indústria pelletera.
I es va escampar pel territori degut a haver-se escapat de les granges; amb la seves altes adaptabilitat i capacitat de colonització ha esdevingut una espècia invasora.

 

FONT IMATGES: https://compartintexperiencies.org/2020/07/20/el-viso-america/

Els principals impactes a la fauna nativa és al  Visó europeu, ja que ocupen un mateix nínxol ecològic; als animals que depreda, com aus aquàtiques, el cranc de riu autòcton, rata mesquera, rata d’aigua…I també causa danys sobre l’aviram i altres animals domèstics.

Per això aquesta espècie que va començar sent catalogada com a “beneficiosa”, ara ha esdevingut un veritable maldecap per als efectes negatius que causa en la Biodiversitat.

I sumat a tot això, ja sabem que molts animals poden allotjar virus perjudicials per a l’espècie humana. I en plena pandèmia del CORONAVIRUS, tornem a topar amb el visó americà. Vegeu la notícia i ja em direu si el pobre (cal recordar que darrere de cada espècie invasora sempre hi ha l’acció de l’Homo sapiens) visó americà no es pot qualificar ara del mateix dimoni amb pèl lluent!

Dinamarca matarà a tots els seus visons per mutació del coronavirus que pot infectar a humans

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>