L’estudi ecològic de la riera de Vallvidrera a càrrec de l’Institut Martí Dot

f4Els dies 13 al 16 d’abril, els alumnes de 1r d’ESO d’aquest Institut de Sant Feliu de Llobregat han portat a terme aquesta activitat d’ecologia de camp.
Han començat amb una petita introducció de situació i explicació del material. Un cop a la riera n’han fet una descripció i, ja per grups, han mesurat la temperatura de l’aigua i la de l’aire. Amb un pot de vidre han olorat l’aigua, han mirat la seva transparència i han comprovat si feia escuma. Amb una cinta mètrica, un flexòmetre, un tap de suro i un cronòmetre han pres dades per calcular després la velocitat i el cabal de la riera.
A continuació han agafat mostres dels vegetals que viuen dins i al voltant de la riera i els han identificat, tot especificant si eren al·lòctons o autòctons.
f24La recollida dels invertebrats i vertebrats que viuen a la riera ha estat fantàstica i entre els quatre dies han trobat força espècies diferents: nimfes d’efímeres, espiadimonis i libèl·lules, gambetes d’aigua dolça, larves de mosca negra i díxids, cucs de terra, sabaters, nedadors d’esquena, escorpins d’aigua, barretets, limnees, barbs cua-roja i salamandres en estat larvari.
Un cop a l’aula, la identificació dels animals va ser força àgil ja que coneixien molt bé el maneig de la lupa binocular; la suma dels índexs biòtics de contaminació dels invertebrats ens han revelat una vegada més la qualitat mediocre de la riera.

Fins a la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>