Joves científics realitzen un estudi de la vegetació a la Rierada

Els alumnes de 2n Batxillerat de l’optativa de Biologia de l’institut Francesc Ferrer i Guàrdia  de Sant Joan Despí han investigat les comunitats vegetals de la vall de la Rierada que es troben als dos vessants i a la ribera de la riera de Vallvidrera.

Han iniciat l’activitat considerant diferents hipòtesis de treball:  quines condicions ambientals caracteritzen cada zona? Quines diferències presenten les plantes dels dos vessants i del fons de la vall ?  Quines adaptacions poden presenten les plantes de cada zona? Quins canvis poden patir les comunitats vegetals al llarg del temps?

S’han organitzat en 3 grups de treball i han revisat el material necessari per fer el treball de camp. Un cop al bosc cadascun ha estudiat una zona. Primer han pres nombroses dades ambientals (localització, temperatures ambiental i del sòl, humitat relativa, intensitat de llum, velocitat del vent i orientació). A continuació han fet un inventari de les 10 plantes més comunes i les han inspeccionat detalladament anotant característiques de totes elles. També han recollit fulles de tots els exemplars i un cop al laboratori han fet tot el procés de pesatge i assecament de les fulles per calcular el contingut hídric.

Han identificat les comunitats vegetals objecte de l’estudi i utilitzant els recursos disponibles a la web del CdA han completat els inventaris de la vegetació per obtenir valors  mitjans de diversos paràmetres de cada zona d’estudi i generar gràfics per visualitzar diferencies en característiques de la vegetació a cada zona.  Han contrastat les hipòtesis inicials  amb les dades de camp i han demostrat tenir bona intuïció científica.

Han sigut uns investigadors força treballadors.

Enhorabona!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>