Joves científics fan un estudi ecològic de la riera de Vallvidrera

El dijous 10 de desembre l’alumnat de 1r ESO de l’Institut Lluis Vives de Barcelona han realitzat un estudi ecològic de la riera de Vallvidrera.

Primer de tot han aportat idees dels elements a estudiar i han diferenciat el biòtop i la biocenosi d’un ecosistema. S’han dividit en grups de treball i han preparat tot el material necessari per l’estudi de camp a la zona de la font de Campreciós.

Un cop a la riera, per estudiar el biòtop han fet una descripció d’aquesta i han esbrinat diferents propietats de l’aigua com la temperatura, l’olor, el color o si fa escuma. També han pres dades per calcular la velocitat i la secció de la riera. Posteriorment, amb aquestes dades podran calcular el cabal utilitzant l’aplicatiu Cabalsec.

Per l’estudi de la biocenosi han identificat les diferents espècies vegetals que formen el bosc de ribera i han valorat la seva importància com a productors dins l’ecosistema.

Finalment, han capturat molts invertebrats aquàtics i inclús un parell de barbs cua roja!  Els han portat al laboratori i els han estudiat amb l’ajuda de lupes binoculars i fitxes descriptives. Han identificat els animals i han fet un inventari de totes es espècies trobades. A partir de l’index biològic dels exemplars capturats han pogut conèixer l’estat de l’aigua de la riera. Un cop finalitzada l’activitat  tots els animals s’han tornat sans i estalvis de nou a la riera.

L’alumnat ha gaudit molt i han col·laborat  per recollir plàstics i altres deixalles que hem trobat pels voltants.

Felicitats per la vostra investigació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>