Descobrim els secrets de les Escletxes

Els alumnes de Ciències de la Terra de Batxillerat dels instituts Fort Pius i Salvador Espriu de Barcelona  i l’institut Marina de La Llagosta van visitar les Escletxes del Papiol el dia 28 de febrer per estudiar els processos de vessant i els riscos naturals.

En primer lloc van plantejar-se com s’havien originat les escletxes i van formular hipòtesis per explicar el procés de formació. Van situar-les geogràficament i van diferenciar entre el material superior i l’inferior. A partir de l’estudi de la resistència i la consistència d’aquests o la reacció amb l’àcid clorhídric van identificar els materials com calcàries i argiles respectivament. També les van representar en una columna estratigràfica, situant-les sobre el sòcol Paleozoic de pissarres.

Per l’estudi més detallat van obtenir diverses dades com la direcció, la inclinació, la profunditat i el desplaçament horitzontal i vertical  de sis escletxes. Amb totes les dades recollides van poder elaborar  un model teòric sobre com s’havien format, i és que, degut a la lleugera acidesa de les pluges, les calcàries reaccionen i s’erosionen més fàcilment, produint-se esquerdes en aquestes. Aquestes esquerdes s’han anat fent més profundes, permetent a l’aigua infiltrar-se fins a les argiles. El comportament dúctil d’aquestes provoquen un lliscament de les calcàries.

 

D’altra banda van observar alguns arbres amb una morfologia del tronc corbada i  van poder deduir un altre moviment de vessant: el de reptació o creep.

Finalment, van observar algunes esquerdes en les façanes de les cases del Papiol i van avaluar el risc d’aquestes tenint en compte el valor dels bens exposats, la vulnerabilitat i la probabilitat de danys.

Han gaudit d’un dia molt maco i han après molt sobre geologia i els riscos dels processos de vessant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>