Aclarit el misteri de les Escletxes del Papiol

Dijous 28 de novembre  els alumnes de 4t ESO de l’optativa de Biologia i Geologia  de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí han fet una sortida de camp per investigar la formació de les Escletxes i el risc que aquest fenomen genera a la població del Papiol.

Han començat formulant hipòtesis de com s’han pogut formar les Escletxes i de perquè se n’han format en aquesta zona i no en una altra. A continuació s’han dividit en grups i  han revisat el material necessari per realitzar el treball de camp.

Primer han analitzat i identificat els dos tipus de materials que afloren a la zona, a partir de la seva composició i característiques. Han arribat a la conclusió que el material superior on s’han format les escletxes són calcàries massives i que el material interior són argiles. Amb tota la informació recopilada han confeccionat una columna estratigràfica.

Tot seguit han accedit a l’interior de sis escletxes per prendre mesures d’amplada, desplaçament vertical i profunditat i han utilitzat la brúixola i el clinòmetre per saber la inclinació i direcció.

Un cop posades en comú totes les dades han deduït les causes i el procés de formació. Han arribat a la conclusió que les roques superficials on es troben les escletxes són calcàries que han patit un procés de meteorització (degradació pels agents externs) pel qual s’ha infiltrat l’aigua fins els materials inferiors on trobem argiles (impermeables). La inclinació del vessant ha provocat el lliscament de les calcàries sobre les argiles i el progressiu eixamplament de les esquerdes fins a formar les escletxes actuals.

Finalment han anat fins al poble del Papiol per veure en les façanes d’algunes cases les esquerdes que es produeixen i estimar el risc que els hi suposa.

Han fet una gran feina de geòlegs i s’ho han passat molt bé endinsant-se en  les escletxes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>