Conferència del dia de la ciència 2018. Institut d’Alella

 

Títol de la xerrada: Benvinguts al món nano: Quan les coses petites ho fan canviar tot.

Posa en marxa la imaginació i pensa en materials més forts, més lleugers, cures contra el càncer no invasives, la invisibilitat… Realitat o ficció? Alguns científics pensen que es tracta d’una segona Revolució Industrial… Estem parlant de la nanotecnologia, un camp de coneixement que es perfila que revolucionarà el nostre futur, i que ja ofereix avanços presents, centrats en la generació d’energia, electrònica, medicina, tractament de residus i el desenvolupament de nous materials, entre altres.
És indubtable que la nanotecnologia ens fa activar la imaginació, per exemple, opera en escales de milionèsimes de mil·límetre, això implica anar molt més enllà de “l’escala humana” per poder veure el seu potencial real. Així als últims 30 anys, la ciència i la tecnologia s’ha llançat a la conquesta de l’espai interior: manipular la matèria a escala atòmica i molecular per aprofitar propietats extraordinàries que es troben en aquest nivell.
Perquè ens fem una idea, la milmilionèsima part d’un segle, són 3″, el diàmetre del cabell humà té 100.000 nm o el diàmetre del DNA són únicament 2,5 nm, per tant, estem parlant d’una tecnologia o uns materials infinitament petits, que increïblement som capaços de controlar, manipular i mesurar.
Com afecta la nanotecnologia a la nostra vida quotidiana?

Jordi Díaz-Marcos. Investigador. Químic i doctorat en materials per la Universitat de Barcelona (UB). Enginyer de Materials (UPC/UB)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>