El Diccionari de química s’actualitza amb terminologia de química física

Coincidint amb la commemoració aquest any 2019 de l’Any Internacional de la Taula Periòdica i del centenari de la fundació de la IUPAC, el TERMCAT publica en línia la segona edició ampliada i actualitzada del Diccionari de química, elaborat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya i Enciclopèdia Catalana, amb la col·laboració de la Fundació Torrens-Ibern i el patrocini de l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta nova edició incorpora més de set-cents termes de química física, que s’afegeixen a la terminologia de química orgànica i de química inorgànica que conformava la primera edició, publicada també en línia a final de 2016.

El Diccionari de química és un projecte en curs per sistematitzar la terminologia química en català que es va materialitzant, en actualitzacions successives, amb la incorporació progressiva de terminologia de les diverses branques d’aquesta ciència.

Cada entrada del diccionari conté les denominacions catalanes del terme definit, amb la categoria lèxica corresponent, i equivalents en castellà i anglès. A més, en molts casos, s’hi inclouen extenses notes que complementen la informació (vegeu, per exemple, afinitat de reacció i espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear). Si és pertinent, s’hi recullen el símbol o la fórmula de cada terme, i també taules i esquemes que mostren de manera gràfica algun aspecte d’interès del concepte definit (vegeu, per exemple, angle de contacte o isoterma d’adsorció).

A més, convé recordar que el diccionari s’acompanya d’una infografia interactiva de la taula periòdica dels elements, que presenta de manera visualment atractiva les dades principals dels elements químics i la significació i la variació del caràcter metàl·lic i els valors d’electronegativitat, dues propietats dels elements que sovint presenten dubtes d’interpretació. També conté llegendes amb informació terminològica d’interès i una selecció de curiositats sobre alguns elements concrets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>