22a SETMANA DE LA CIÈNCIA A CASTELLAR amb Daniel Closa i Autet

PENSAR COM UN CIENTÍFIC TÉ ELS SEUS AVANTATGES

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació impulsa la realització de conferències arreu de Catalunya en la setmana de la Ciència. El dia 28 de novembre a l’Auditori del Mirador l’alumnat de 3r, 4t d’ESO i Batxillerat de Castellar han pogut compartir la conferència  “Pensar com un científic té els seus avantatges” a càrrec d’en Daniel Closa i Autet, científic titulat del CSIC a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona.

En Daniel comença la xerrada preguntant; Què vols? la pastilla vermella que representa la veritat i el que se sap de forma científica o la pastilla blava que representa el que t’agradaria o la il·lusió del que voldries que fos? Tota una provocació per implicar-nos en les nostres decisions diàries.Volem ciència o volem la màgia que ho cura tot? Ens ha demostrat una  vegada més com ens agrada viure en l’engany. Ens va anar posant exemples d’informacions i notícies suposadament científiques que, en realitat, no són veritats reals. Ho trobem a la publicitat, a la política, a les xarxes socials i als grups de whatsapp. És veritat que l’àcid Hialuronic en una crema facial evitara les arrugues? La Llet amb calci, Vitamines A,D,E,B és millor pel creixement? Ens va mostrar el nombre imparable de mites que corren per les xarxes i que s’incrusten com si fossin veritats en el saber social. com per exemple que només fem servir el 10% del cervell, o que  si tots els xinesos saltessin alterarien la rotació de la terra?, o que l’aigua de la pica gira al revés a l’hemisferi sud.

De vegades és irrellevant, però altres vegades donar per bones aquestes coses pot afectar la nostra salut, la qualitat de la nostra alimentació i la nostra butxaca. Però és que fins i tot si no té conseqüències, és empipador que ens enganyin. Ningú està lliure de ser enganyat, però si ens acostumem a pensar de la manera com ho fem els científics, serà menys probable que ens enredin.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>