Voleu millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat?

Coneix el programa LECXIT que té per objectiu incrementar l’èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l’entorn dels nens i nenes que participen en el programa. El projecte es va iniciar el curs 2011-2012 i aquest curs es du a terme en més de 200 Punts LECXIT d’arreu de Catalunya.

Per què és necessari?

Segons l’informe PISA del 2015, el 15,4% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries.

El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.

Com funciona?

LECXIT funciona gràcies a la col•laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. També és clau la participació de les escoles, amb les quals es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. El projecte estableix vincles amb entitats de l’entorn de l’escola, com entitats culturals i socials, biblioteques o mitjans de comunicació locals, per fer el teixit local partícip d’aquest procés.