Inst Olivar Gran. Buscant l’aiguabarreig

Just després de Setmana Santa i, tot i que el temps amenaçava pluja, els alumnes de segon de batxillerat científic de l’institut Olivar Gran de Figueres acompanyats de les seves professores la Sabina i l’Anna varen venir a fer l’itinerari científic per la Duna Litoral d’Empúries.

No plovia, així que tot va anar de perles. Vam començar amb una introducció breu a l’aula del CdA sobre què venien a aprendre i com ho faríem. De seguida vam agafar el material de treball i vam anar cap a la platja del Rec; allà ens vàrem posar en cinc estacions de treball. Mentre uns esbrinaven la salinitat del mar, del rec i de l’aiguabarreig amb l’ajut d’un refractòmetre i d’un densímetre, un altre grup experimentava el principi d’Arquimedes amb un vaixell de ferro surant al mar; un grup recollia petxines i deixalles i els últims observaven com es comporta el rec del Molí i quina és la seva història, així com la història de la duna litoral. L’activitat en aquest punt es va acabar posant en comú els resultats, classificant les petxines, reflexionant sobre les deixalles i decidint si l’Àlex havia trobat o no el punt de l’aiguabarreig. Com que la densitat del mar ens va sortir 1020, la del Rec 1002 i la de l’aiguabarreig 1010, podem dir que  ho va fer molt bé; vegeu algunes fotos d’aquesta activitat.

Aquí al costat de la desembocadura del rec vàrem aprendre que res no és el que sembla i que un paisatge tan idíl·lic pot ser tot menys un paisatge “Natural”.

El segon punt de treball el vam establir a la platja del Pedrigolet on vàrem comptar les onades per parlar de temps geològic i erosió; també vàrem esbrinar quines roques hi ha a la platja amb l’ajut de l’àcid clorhídric i vàrem parlar dels sediments i la seva granulometria en aquest punt. Finalment l’itinerari es va acabar contemplant el bell arc del Portitxol i especulant si es trencarà aviat o encara durarà milers d’anys.

Un dia rodó amb molts aprenentatges i sobretot molta natura i aire lliure!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>